Přihlásit

Koza žije ve stádu muflonů. Divoce a navzdory všemu (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NOVINY POD RALSKEM
"Přijď se podívat na muflona albína!" Tak zněla pobídka, kterou lákal fotografa Milana Dvořáka jeho známý k návštěvě stádečka muflonů u vrchu Lipka v Novinách pod Ralskem, kde se údajně pohybuje bíle zbarvené zvíře. Jaké však bylo překvapení, když se ze zvířete vyklubala koza burská.
"Chovala se naprosto divoce a dokonce větřila stejně jako muflon. Stihl jsem pořídit několik rychlých fotografií, pak spolu se stádem zmizela," popsal neobvyklé setkání Milan Dvořák, starosta Hamru na Jezeře a ve volném čase vášnivý fotograf přírody. Koza byla podle jeho svědectví navíc březí, což je ještě více šokující. Jak známo, muflon se dokáže zkřížit s ovcí, neboť je její příbuzný, ale s kozou nikoliv.
"Nikdy jsem nic podobného neviděl. Koza měla visačku, takže evidentně někomu utekla z chovu," dodává Dvořák.
Bezradní jsou i odborníci. Zoolog CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Petr Lumpe tvrdí, že jde o první případ, s nímž se ve svém životě setkal. "Ale jsou to obě stádová zvířata, takže jim společný život nejspíš vyhovuje," podotkl. Myslivec Petr Slaba z nedaleké Dubé tolik překvapen není. "Není to zrovna obvyklá situace, ale stát se samozřejmě může. Ona ví, že muflon není, ale prostě se k nim přidala jako k podobným zvířatům. Kozy burské původem z jižní Afriky se u nás dají chovat společně s ovcemi či skotem, takže si na muflony zvykla a oni na ni. Když jim stačí v pohybu po honitbě, tak se s nimi drží," zamýšlí se Slaba. "Podobné příklady se stanou i u divokých zvířat. Jednou jsem viděl samotnou muflonku, která se celou zimu zdržovala u srnčí tlupy v polní honitbě."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.