Přihlásit

Veterináři: Lidé by neměli vozit vepřové ze zemí s africkým morem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 8. srpna (ČTK) - Veterináři doporučují, aby lidé nevozili vepřové maso a masné výrobky z domácích porážek nebo od neznámých producentů ze Slovenska, Maďarska, Bulharska nebo Polska, tedy ze zemí, kde se vyskytuje africký mor prasat (AMP). ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Připomněl, že také stále platí zákaz přivážení loveckých trofejí ze zemí, kde se nemoc vyskytuje. Obdobně se do ČR nesmí dovážet seno a sláma pro chovy domácích prasat. Je také zakázané krmit prasata kuchyňským odpadem.

"Vzhledem k tomu, že jedním z rizik šíření AMP je přenos nákazy prostřednictvím masa a masných výrobků z vepřového, chtěli bychom apelovat na české občany, aby se vyvarovali přivážení popsaných potravin pro vlastní spotřebu do ČR," uvedl ředitel veterinární sekce SVS Petr Šatrán.

Podle veterinářů je alarmující výskyt choroby na Slovensku, kde se první pozitivní nález objevil 24. července a druhý 30. července. " V obou případech se jednalo o drobné chovy, přičemž lokality jsou od sebe vzdáleny asi pět kilometrů, nachází se v okrese Trebišov a sousedí s oblastí Maďarska, ve které se vyskytuje AMP u prasat divokých. Další dva případy u domácích prasat se zjistily 6. srpna," dodala správa. Znovu šlo o drobné chovy, od předchozích případů byly vzdálené sedm až 11 kilometrů.

Veterináři připomínají, že se ve státech EU nedaří nemoc zlikvidovat, naopak se rozšiřuje, zejména v Polsku, v Rumunsku je choroba už skoro na celém území. "A rovněž v Bulharsku, kde během července došlo k výraznému nárůstu AMP v chovech domácích prasat včetně velkochovů s 20.000 až 40.000 chovanými prasaty," upozornili veterináři. Nemoc je také na Ukrajině, v Belgii, Estonsku, Itálii, Litvě a Lotyšsku.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus nebezpečný.

S nemocí se potýká rovněž Čína, která je největším vývozcem vepřového na světě. Podle odborníků bude muset do budoucna zlikvidovat asi třetinu své letošní produkce vepřového, tedy asi 18 milionů tun, dvakrát více, než kolik činí roční celosvětový export.

V České republice se africký mor prasat poprvé objevil v roce 2017. Letos v březnu Evropská komise konstatovala, že se nemoc v Česku podařilo vymýtit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.