Přihlásit

Přemnožené hlodavce zemědělci chtějí hubit plošně jedem (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Martin POUVA, moderátor
Zemědělcům už došla trpělivost s přemnoženými hlodavci a chtějí je hubit plošně jedem. Proti tomu se ale ozývají ochránci zvířat. Podle nich prý hrozí otrava i jiných druhů, například chráněných dravců. Povolení by muselo vydat ministerstvo. Já jen upozorňuji na to, že během natáčení reportáže nepřišlo k újmě ani jedno ze zvířat.

Josef SVOBODA, redaktor
Zemědělci sledují, jak jim úroda mizí před očima. Takové kruhy v obilí vykousali hraboši na Brněnsku. Myší je tolik, že se přestávají bát člověka. Malá inspirace pro všechny na takovou prázdninovou soutěž, schválně, kolik hrabošů dokážete nachytat během 20 minut? My máme takovou pěknou pětičlennou myší rodinku. Vypasení hlodavci dokážou kousat vzrostlou kukuřici a hromadně spásají i vojtěšku.

Antonín OSIČKA, předseda Břeclavské agrární komory
Tady je určitě 50, 70 % pryč.

Josef SVOBODA, redaktor
Pan Osička hospodaří na Břeclavsku celý život a takovou spoušť od hrabošů nezažil. Stačí zvednout balík slámy a prchají do všech stran.

Josef SVOBODA, redaktor
Hrabošů je teď na polích tolik, že se dají chytat i do ruky. Podle odhadů jich může být několik tisíc na hektar. Zemědělci varují, že časem se začnou stahovat k lidským obydlím. Po žních totiž přijdou o snadný zdroj potravy a začnou se přesouvat třeba na zahrádky. Tím se ale zvyšuje riziko přenosu závažných chorob. Vědci zjistili, že kvůli myším se rozšiřuje třeba borelióza.

Emil TKADLEC, vedoucí katedry biologie a ekologie UP Olomouc
Když jsou přemnožení hlodavci, tak to znamená, že v příštím roce bude vyšší riziko nakažení.

Josef SVOBODA, redaktor
Myší moč může obsahovat bakterie leptospirózy. Pokud hraboš člověka kousne, hrozí i nákaza tularémií. Agrární komora teď žádá, aby zemědělci mohli myši otrávit granulemi.

Antonín OSIČKA, předseda Břeclavské agrární komory
Navrhujeme, aby to bylo plošné, jinak nemáme šanci snížit stavy hrabošů.

Josef SVOBODA, redaktor
Proti návrhu se ale stavějí myslivci. Mají obavy, že jedovaté granule napáchají v přírodě víc škody než užitku. Otrávené myši mohou dál zabíjet třeba lišky nebo dravé ptáky.

Bohumil STRAKA, Českomoravská myslivecká jednota
To je obrovský problém, pokud je hlodavec přiotrávený a pozře ho dravec, může uhynout.

Josef SVOBODA, redaktor
Plošné užití jedu na hlodavce teď zvažuje ministerstvo. Pokud ho povolí, bude se na pole sypat z letadel nebo rozmetat traktorem. Josef Svoboda, televize Nova.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.