Přihlásit

Nebyl to jednorožec, byl to raritní srnec (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

TŘEBÍČ
Zvíře, připomínajícího bájného jednorožce s rohem téměř uprostřed čela, mohli spatřit návštěvníci chovatelské přehlídky trofejí spárkaté zvěře za myslivecký rok 2017, ulovené v územních obvodech Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou a Třebíč. Přehlídka byla součástí mysliveckého víkendu a 4.-6. května probíhala v třebíčské Bažantnici.

Nebyl to ovšem bájný jednorožec, co bylo na Bažantnici k vidění, ale statný srnec se třemi parůžky. "Šťastný to lovec, tak si ho nechal vypreparovat v kůži, protože je to rarita. Ten srnec má totiž další výsadu z pučnice navíc. Na výstavě máme takových víc, jeden srnec je má dokonce na obou stranách. Je to abnormalita, ale není to nemoc. Srnčí trofeje jsou na rozdíl od jeleních trofejí zajímavé právě svou abnormalitou," vysvětlil předseda myslivecké komise Jiří Jurka. A tak se mohli i laici na přehlídce trofejí dozvědět, že srnčí parůžky se vyznačují značnou různorodostí a velkou tvarovou variabilitou, která v rámci naší lovné zvěře nemá obdoby. Žádný druh z jelenovitých přežvýkavců nedisponuje tak značnou tvarovou proměnlivostí jako srnec obecný. Abnormální srnčí parůžky již na první pohled zaujmou a upoutají zrak každého, zejména pak sběratele a "lovce" abnormálních trofejí. Neobvyklé tvary srnčích parůžků již odedávna budily zájem myslivců a v mnoha případech také vedly k založení rozsáhlých sbírek srnčích trofejí. Mezi nejrozšířenější faktory, mající vliv na podobu parůžků, patří nejrůznější mechanická poranění pučnic a parůžků v době jejich růstu, hormonální poruchy, poruchy látkové výměny, choroby, parazité, infekce, poranění kostry, působení toxických látek, ale také sociální stres v době tvorby parožní hmoty. Za rychlým růstem parožní tkáně stojí neobyčejně intenzivní prokrvení. Mezi lýčím a rostoucím parůžkem je vytvořena bohatě rozvětvená síť cév, jimiž krev přivádí do parůžku stavební látky. Nejjemněji jsou cévy rozvětveny v chrupavčité tkáni růstového vrcholu parůžků. Mezi myslivci je všeobecně známo, že při rozsáhlém poranění čerstvě rostoucích parůžků vznikají neobvyklé parožní útvary a rozličné, přímo až bizarní tvary. Tvarově rozmanité trofeje srnčí zvěře jsou prý také důkazem skutečnosti, že i současná kulturní krajina může být bezproblémovým domovem myslivecky obhospodařované zvěře, žijící volně ve svých přirozených podmínkách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.