Přihlásit

První medvěd v Portugalsku po 175 letech - přišel ze Španělska (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lisabon 12. května (ČTK) - Na severovýchodě Portugalska se objevil medvěd hnědý, který sem nejspíš přišel ze Španělska. Na zprávu portugalského úřadu pro ochranu přírody a lesů (ICNF) upozornila agentura AFP. Poslední šelma tohoto druhu byla v Portugalsku podle místních médií zabita v roce 1843 v horské oblasti na severozápadě země, kde se nyní rozléhá národní park Peneda-Gerês.

Zvíře patrně pochází z medvědí populace, která žije v Kantaberském pohoří na severu Španělska, a přešlo hranici. Na portugalské straně byl výskyt šelmy potvrzen v národním parku Montesinho a v oblasti nedalekého města Bragança.

"Poslední zprávy o stálém výskytu medvědů hnědých v Portugalsku pocházejí z 18. a konce 19. století. Pak vymřeli," uvedla ICNF.

"Skutečnost, že medvěd překročil hranici, ještě neznamená, že se v Portugalsku usadil. Teď se jedná o jedno zatoulané zvíře," konstatoval v portugalském rozhlase Paulo Caetano, autor knihy o této šelmě. Je to patrně mladý samec, který hledá "klidné teritorium, společnost a potravu," dodal.

Medvědí populace ve španělském Kantaberském pohoří se od roku 1989, odkdy se sem přemísťují tyto šelmy z jiných oblastí, rozrostla. V roce 2018 čítala kolem 330 kusů, uvádí na svém webu nezisková organizace Fundación Oso Pardo (Nadace medvěd hnědý).

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.