Přihlásit

Za mrtvé divočáky bylo loni ve Zlínském kraji vyplaceno 22 mil. (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín 15. března (ČTK) - Za odstřelení nebo nalezení uhynulého divočáka dostali loni lovci ve Zlínském kraji více než 21,9 milionu korun. V roce 2017 to bylo 13,4 milionu korun. Loni zpracovali ekonomové veterinární správy 5996 žádostí o proplacení ulovené a nalezené černé zvěře. ČTK to dnes řekl ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík. Takzvané zástřelné a nálezné, které vyplácela veterinární správa, bylo zavedeno v červenci 2017 kvůli vypuknutí nákazy afrického moru prasat. Zrušeno bylo tento týden spolu s dalšími opatřeními po vymýcení moru v Česku.

Vyplácení nálezného a zástřelného považuje Mahdalík za důležitý krok ke zvládnutí nákazy. "Myslivecké společnosti jako dobrovolné organizace finančních prostředků nemají tolik, takže určitě to pro ně byla motivace velmi důležitá. Přispělo to k tomu, že pasivní monitoring byl prováděn v takovém rozsahu a pomohl nám zmapovat oblast s výskytem afrického moru prasat, což přispělo i k výsledkům, které můžeme teď sledovat. To znamená, že Česká republika byla vyhlášena jako prostá afrického moru prasat," uvedl ředitel.

V červenci 2017 nařídil stát intenzivní lov divokých prasat na celém území České republiky. V ohnisku nákazy na Zlínsku povolili veterináři jejich odlov v září 2017. Výše zástřelného se od té doby několikrát měnila. Začátkem letošního roku se sjednotilo na 3000 korun a nálezné bylo 5000 korun. Ve čtvrtek však veterináři rozhodli o ukončení vyplácení náhrad. Poslední zástřelné za divočáky bude stát vyplácet, pokud si o ně myslivci řeknou, nejpozději do 15. dubna za prasata, která byla odlovena do 14. března a vzorky z nich byly na vyšetření poslány do 21. března.

Zejména kvůli africkému moru prasat se veterináři loni ve Zlínském kraji postarali o 212 kontrol v chovech prasat domácích. "Byly to jak velkochovy, tak malochovy. V 16 případech byly zjištěny závady. Týkaly se většinou nedostatků v evidenci domácích prasat. Důležitým faktorem bylo, že všichni chovatelé si uvědomili nebezpečí a při kontrole biologické bezpečnosti chovů prakticky žádné závažnější nedostatky zjišťovány nebyly," řekl Mahdalík.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června 2017 na okraji Zlína poblíž areálu Krajské nemocnice T. Bati. Africký mor prasat se v Česku tehdy objevil poprvé. Přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.

Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři následně potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se nákaza nerozšířila. Kdyby se to stalo, bylo by nutné je vybít. Česká republika jako zatím jediná země na světě dokázala nákazu na svém území vymýtit.

Viktor Chrást

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.