Přihlásit

Kanec, jelen, vlk a další vycpaniny (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Při procházce Muzeem Vysočiny v Jihlavě narazí návštěvník na zajímavé exponáty ze zvířecí říše

JIHLAVA Také mezi vycpanými zvířaty mohou být celebrity. Takové VIP vycpaniny Muzea Vysočiny v Jihlavě byly donedávna především dvě, a to ty největší: jelen a kanec. Nedávno k nim přibyl ještě třetí top exponát: vycpaný vlk, jehož v březnu 2017 usmrtilo auto na dálnici nedaleko Skorkova na Havlíčkobrodsku. Historicky vzato je však jasně největší legendou jihlavského muzea vycpaný kanec. Odborníci by ho přesně definovali jako „dermoplastický preparát samce prasete divokého“. Už dlouhá řada generací dětí jihlavského muzejního kance obdivuje, v opojení, až s jakousi posvátnou bázní. Nelze prostě navštívit muzeum a nevidět tam ono mohutné vycpané zvíře.
„Zajímavé je, že někteří z mých dnešních vrstevníků, kteří chodili odmalička do jihlavského muzea, byli přesvědčeni, že tady v expozici muzea býval kdysi vystaven medvěd. Ve skutečnosti se ale jednalo o toho kance, který jim v dětství připadal mnohem větší, než je ve skutečnosti, a ve vzpomínkách se jim ještě zvětšil, takže zpětně mají dojem, že muselo tehdy jít o obrovského medvěda,“ říká se smíchem muzejní zooložka Klára Bezděčková.

Celý článek si můžete přečíst v MF DNES.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.