Přihlásit

Pytláků přibývá. Stále častěji využívají k lovu téměř neslyšné kuše (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle statistik se pytláci v kraji nejčastěji vyskytují v okresech Litoměřice, Teplice a Děčín, naopak v Lounech, Chomutově a Ústí nad Labem je nahlášených případů nelegálního odlovu zvěře minimum.

SEVERNÍ ČECHY / Desítky kusů nelegálně ulovené zvěře nebo spíše zbytků zvířat najdou každý rok myslivci v lesích v Ústeckém kraji. Pytláků podle myslivců nebezpečně přibývá i kvůli cenám masa v obchodech a restauracích. „Ročně řešíme v kraji v průměru deset případů. Odhadujeme ale, že jich je reálně až pětkrát více. Ne na všechny totiž přijdeme,“ říká předseda oblastního mysliveckého spolku v Teplicích Václav Hrádek. Prokázat pytláctví je podle něj složité. „Konkrétně na Teplicku se nám zatím nepodařilo usvědčit nikoho.“
Když myslivci ve svých honitbách přijdou na nelegálně usmrcenou zvěř, spolupracují s lesáky nebo mysliveckou stráží a také s policií. Ta jen v loňském roce eviduje v kraji celkem 14 případů, z nichž deset se podařilo objasnit. „Předloni to bylo devět objasněných přestupků a šest trestných činů. Z nich ale zůstalo pět neobjasněných,“ poznamenává mluvčí policie Jana Slámová.
Podle statistik se pytláci nejčastěji vyskytují v okresech Litoměřice, Teplice a Děčín, naopak v Lounech, Chomutově a Ústí nad Labem je nahlášených případů minimum. „Asi máme revíry slušně ohlídané, protože za poslední dva roky nemám informaci, že by nám v honitbách někdo střílel zvěř,“ uvádí Bohumír Freiberg, předseda oblastního mysliveckého spolku v Ústí nad Labem. Dodává ale, že v rámci republiky případů pytláctví jednoznačně přibývá.
Může za to rostoucí cena zvěřiny, v marketech mnohdy stojí přes 600 korun za kilogram a vysoké ceny jsou často i v restauracích nabízejících nejrůznější zvěřinové hody. Do hospod však smí legálně prodat maso jen člověk, který má firmu zpracovávající zvěřinu.
„Musí mít chladicí a skladovací zařízení schválená veterinární správou a jeho zvěřina musí projít veterinární prohlídkou. My dodávat zvěřinu do restaurací nemůžeme, prodat ho můžeme jen účastníkům lovu pro jejich potřebu,“ přibližuje Freiberg.
Pytláci často loví zvěř i pro zábavu. „Jsou i tací, kteří jezdí autem po honitbě a střílejí na všechno, co se pohne. Nesbírají maso ani trofeje,“ kroutí hlavou Hrádek. Častěji se ale prý jedná právě o pytláky, kteří jdou do lesa cíleně pro maso. „Vyhlídnou si statný kus a střelí ho. Pak ho zpracují přímo na místě. Zrovna před měsícem jsme řešili případ, kdy někdo zvěř naporcoval a nechal na místě hlavu s kůží, takzvanou deku. Veškeré maso bylo pryč,“ vypráví Hrádek.
Zvěř podle něj pytláci loví především kuší či lukem, střelnými zbraněmi méně. „Výhoda luku a kuše je v tom, že střelba není slyšet. Navíc na ně nepotřebují zbrojní průkaz,“ vysvětluje. Myslivci se ale setkávají i s jiným druhem pytlačení. To když řidiči po nehodě poraženou zvěř naloží do kufru auta a odjedou. „Takových případů jsou desítky ročně, stává se to hlavně u srnčí zvěře. I to je ale protiprávní,“ upozorňuje Freiberg.

Pavel Přibyl

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.