Přihlásit

Německý císař Vilém II. lovil na Karvinsku divoké kachny (Týdeník Karvinsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poslední německý císař Vilém II. občas zavítal na Karvinsko. A jako vášnivý nimrod se zúčastňoval lovů ve zdejších honitbách.
Karviná, Albrechtice – Jedna z jeho návštěv se uskutečnila 3. prosince 1911. Císař tehdy navštívil hraběte Jindřicha Larisch-Mönnicha na zámku Solca u Karviné (nyní Karviná-Doly – pozn. red.), kam přijel se svým doprovodem automobilem z Pszczyny (tehdy byla v pruském záboru).

POLICEJNÍ MANÉVRY

Na hranici s Pruskem poblíž Petrovic hosta uvítali krajský prezident hrabě Condenhove a hrabě Jindřich Larisch-Mönnich. Po celé trase stály početné patroly četníků. Ve slavnostně vyzdobeném Fryštátě (tehdy samostatné město) a Karviné kromě početného četnictva na Vilémovu bezpečnost dohlíželo mnoho tajných policejních agentů. Řada z nich byla povolána z Krakova, někteří dokonce až ze Lvova. Také dnes už neexistující Larischův zámek Solca, kde na císaře čekala slavnostní hostina, byl doslova v obležení četníků a policejních agentů. Císař se druhý den zúčastnil společně se svým hostitelem lovu a další den se vrátil zpět do Pszczyny.

STŘELBA DO NALÉTÁVAJÍCÍCH OPEŘENCŮ

Obdobný průběh měla další návštěva Viléma II. u Larischů od 14. do 16. září 1913. Mocnář se tehdy zúčastnil honu na divoké kachny ve vyhlášené honitbě hraběte, která se rozkládala mezi rybníky v Albrechticích a částečně zasahovala i do Louk a Stonavy.
O to, aby se v revíru nevyskytovaly lišky, jezevci, jestřábi a další dravci, se staral hajný Josef Szelong, dědeček paní Helgy Santariusové z Albrechtic. Ta honitbu i průběh lovu popsala ve svém v článku Císař na honu v Albrechticích (Cesarz na polowaniu w Olbrachcicach), který vyšel ve Slezském kalendáři (Kalendarz Śląski) na rok 2012.
Uvedla mimo jiné, že vodní plochy napájel lesní potok, podél jehož břehů vyrůstaly zalesněné pahorky.
Na břehu dolního rybníka stála tribuna, odkud účastníci honu v čele s císařem Vilémem mohli pohodlně střílet na nalétávající opeřence. Aby host z Německa měl usnadněný dojezd k honitbě, nechal Larisch postavit přes řeku Stonávku betonový most.
Most dávno zničila povodeň a poblíž bývalé honitby došlo po druhé světové válce k výstavbě dvou šachet.
Německý císař a pruský král Vilém II. se narodil v roce 1859 v Berlíně. Na trůn usedl v roce 1888. Je považován za jednoho z hlavních viníků rozpoutání první světové války. 10. listopadu 1918 se uchýlil do exilu v Nizozemí, kde také v roce 1941 zemřel.

Česlav Gamrot

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.