Přihlásit

Medvěd již na Vsetínsku neškodí, ochránci odvezli odchytovou klec (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vsetín 27. listopadu - Ochránci přírody dnes odvezli z terénu odchytovou klec na medvěda, která byla na jednom z hřebenů Vsetínských Beskyd. Klec tam instalovali na začátku listopadu, přilákala však pouze jiná zvířata. Medvěd neudělal už více než tři týdny žádnou škodu. Je možné, že utekl na Slovensko, nebo se konečně chová jako slušný medvěd, řekl dnes ČTK Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Odchytová klec, kterou si ochránci přírody půjčili od kolegů ze Slovenska, je uložena na Správě CHKO Beskydy v Rožnově pod Radhoštěm. "Uděláme údržbu, máme ji půjčenou na neurčito. Kdyby se škody opakovaly, instalovali bychom ji znovu," uvedl Orálek.

Mladý, asi čtyřletý medvěd, se na Vsetínsku pohyboval od září, choval se netypicky, chodil do blízkosti lidských obydlí a ztrácel plachost. Zabil asi čtyři desítky ovcí a další domácí zvířata, ničil včelíny.

"Monitoring pohybu medvěda však pokračuje. Blíží se sněžení, snáz najdeme stopy. Rozmístíme fotopasti do většího prostoru, měli jsme je hlavně kolem klece," uvedl Orálek, podle kterého se kolem pohybu medvěda objevilo hodně falešných zpráv. Zvíře však ještě nešlo spát, v přírodě je ještě stále dost potravy a není dost sněhu, dodal.

Na medvěda na Vsetínsku také číhal odborník na uspávání velkých šelem, veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem, na medvěda však nenarazil. Pokud by se podařilo šelmu odchytit, dočasně by mohlo být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O medvěda také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.

Jana Kuncová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.