Přihlásit

Medvědice vypuštěné navzdory protestům v Pyrenejích jsou březí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Paříž - Obě medvědice původem ze Slovinska, které francouzské úřady vypustily v Pyrenejích do přírody, jsou březí. První transportovali do hor ve čtvrtek a druhou dnes, informovala agentura AFP. Proti vypuštění šelem, které mají pomoci udržet populaci medvěda hnědého na francouzsko-španělském pomezí, dlouhodobě protestují místní zemědělci. Obávají se totiž o svá hospodářská zvířata.

Akce vypuštění dvou medvědic do volné přírody Pyrenejí dnes skončila, oznámil zástupce místních úřadů Stéphane Pecate. Šestiletá Claverina, která váží 140 kilogramů, a o rok starší a deset kilogramů těžší Sorita se nyní pohybují v oblasti Béarn na jihozápadě Francie. Přesné místo ale ochranáři sdělit odmítají.

"Odborníci se domnívají, že obě samice jsou březí a že budou mít mladé pravděpodobně na počátku příštího roku. Jedna medvědice obyčejně porodí dvě mláďata," uvedl Marko Jonozovič ze slovinské lesní správy, který se na převozu medvědic do Francie podílel. Lublaň na projekt obnovy populace medvědů v Pyrenejích poskytla Paříži již celkem osm těchto šelem.

Medvědice byly v Pyrenejích vypuštěny navzdory tvrdému odporu místních zemědělců, kteří se obávají o svá stáda. "Ty medvědy vytlačíme, vyděsíme, přinutíme je utéct," řekl dnes novinářům jeden z těch, kteří proti projektu ministerstva životního prostředí protestovali.

Už ve středu večer zablokovali demonstranti příjezdové silnice, aby ochranářům ve vypuštění medvědice zabránili. Prohledávali i auta, o kterých se domnívali, že by mohla zvíře převážet. Obě šelmy byly nakonec na místo vypuštění transportovány vrtulníkem.

"Jsou tu lidé, kteří se domnívají, že mají právo blokovat silnice a zbraněmi vyhrožovat druhým, vyhrožovat mně," reagoval na protesty posledních dní ministr životního prostředí François de Rugy. "Takové chování je nepřijatelné," dodal.

Ještě v 80. letech minulého století byli medvědi v Pyrenejích na pokraji vyhynutí, loni ale podle agentury AP jejich počet stoupl už na 43.

Francie odškodňuje zemědělce, jejichž hospodářská zvířata zabije medvěd. V roce 2017 takto vyplatila odškodnění za 798 zabitých zvířat a 25 zničených včelích úlů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.