Přihlásit

Nová atrakce v Modré: stezka praturů (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bude to jedinečná příležitost prohlédnout si vzácná zvířata i to, jak před dávnými časy vypadala krajina. Nová nadzemní stezka praturů brzy rozšíří areál Živá voda v Modré.


Konstrukce z modřínového dřeva už je hotová, řemeslníci dokončují poslední úpravy. „Stezku bychom chtěli otevřít ještě v září. Návštěvníci se budou procházet ve výšce tří až čtyř metrů. Součástí je i vyhlídková plošina, z níž je pěkný výhled na areál i okolní krajinu,“ popsal starosta Modré Miroslav Kovářík.
Pratury, původní divoký dobytek, z něhož byly později vyšlechtěny domestikované krávy, získali do Modré na začátku letošního roku z rezervace v Milovicích.
Kdysi vyhynulý a znova vyšlechtěný druh skotu se tam dostal před třemi lety z Nizozemí.
„Řadu historických zajímavostí, včetně obrázků a předmětů, lidé uvidí na naučné stezce, která v budoucnu na nadzemním chodníku vznikne,“ vysvětlil starosta. Stezka praturů vyjde obec zhruba na čtyři miliony. Je koncipovaná v přírodním duchu, stejně jako samotný výběh praturů.
„Povrch je členitý, vzniknou tu mokřady, původní dřeviny. Už v současnosti jsou tam divoké husy, chceme to doplnit o další hrabavé ptáky,“ dodal starosta. Při otevření stezky budou lidé moci pozorovat tři dospělé pratury. „Dosud ještě nemají jména, dali jsme výzvu, aby veřejnost nějaká navrhla, a při slavnostním otevírání bychom pak naše pratury mohli pojmenovat,“ řekl Kovářík. S větším stádem v Modré ani do budoucna nepočítají, i když plánují odchovat telata, která by se převezla do dalších koutů republiky.
Areál v Modré s archeoskanzenem, expozicí sladkovodních ryb a Centrem slováckých tradic patří k nejnavštěvovanějším místům v kraji. Loni tam přišlo přes 234 tisíc lidí. Obec chce nyní pokračovat ve výstavbě parkovišť a zlepšování zázemí pro turisty.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.