Přihlásit

Účinná vakcinace vymýtila vzteklinu (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litoměřicko - Onemocnění vzteklinou se na Litoměřicku podařilo minimalizovat. Podle myslivců nebylo toto onemocnění u nás zaznamenáno přibližně tři roky.
"Velkou zásluhu na tom má letecká vakcinace, kterou iniciuje Krajská veterinární správa v Ústí nad Labem celoplošně po celé zemi," uvedl jednatel okresní myslivecké jednoty Adolf Rolínek.
Nad určenými honitbami vyhazují z letadla vakcínu, která má podobu kapslí. Vakcinace se provádí dvakrát do roka. Vždy na podzim a na jaře. Vakcinaci lidé poznají snadno podle ležících tablet na zemi, které silně zapáchají rybinou.
"Po tom, co liška tuto kapsly požije, začne se jí v trávicím traktu rozkládat, čímž se vakcína vstřebává a posléze dostává do krevního oběhu zvířete," vysvětluje mluvčí Krajské veterinární správy Petr Pilous.
Na položenou vakcinační tabletu je zakázáno sahat, dále by ji neměli požít psi. Pro ty sice není smrtelná, ale také je neimunizuje.
"Několik týdnů po aplikaci nám myslivci donášejí ulovené, nebo uhynulé lišky k vyšetření," říká Pilous.
I přesto, že se u nás vzteklina dlouho neprojevila, je jakákoli manipulace s liškou, kterou například porazilo auto, pro lidi riziková.
"Pokud občané naleznou uhynulou lišku, neměli by se jí dotýkat holýma rukama. Měli by zavolat na příslušné myslivecké sdružení," upozornil Rolínek.

Michal Závada

Foto - Pracovnice firmy, která provádí leteckou vakcinaci, připravuje kapsle s vakcínou pro naložení na palubu letadla.
Foto Karel Pech

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.