Přihlásit

Probuzené jaro zve do přírody, ale také k návštěvě památek (Týdeník Chrudimsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chrudimsko nabízí výletníkům množství kouzelných lokalit
 
Chrudimsko
Vlídnější tvář jara, spojená s prodlužujícími se dny, láká teď i na Chrudimsku k toulkám přírodou.
Chcete-li nyní spatřit v květu tisíce něžných bledulí jarních, vydejte se, nejlépe už o příštím víkendu, do Vršovské olšiny poblíž Horního Bradla. Za nádhernými přírodními scenériemi s uprostřed proudícími řekami a říčkami se zase můžete vypravit například do hlubokého údolí Pekla u Nasavrk, do Šilinkova dolu u Předhradí nebo do údolí řeky Doubravy mezi Pařížovem a Ronovem nad Doubravou. Syrovou krásu těsné kamenné soutěsky zvané Pivnická rokle můžete obdivovat poblíž obce Zderaz. A když už tam budete, nenechte si ve Zderazi ujít ani prohlídku dnes již opuštěných kamenných domů vytesaných přímo ve skálách. Chcete-li naopak obdivovat skalní město vytvořené samotnou matkou přírodou, pak se přímo nabízí návštěva Toulovcových maštalí, které se nacházejí vlastně jen nedaleko odsud.
Míst pro nádherné jarní procházky nabízí Chrudimsko nepřeberné množství.
Znáte například kouzelné lesní rybníky Velká a Malá Straka? Že ne? Vydáte-li se po turistické značce ze Zaječic do Žumberku pak je nemůžete v žádném případě minout. Jejich okolí nabízí každoročně zjara záplavu květů bílých sasanek hajních, žlutých květů blatouchů i šupinatých stvolů podbělu lékařského. Příjemnou procházku probouzející se přírodou si můžete dopřát i v krajině u Kameniček, kde je možné navštívit třeba opuštěný kamenolom na vrcholu Volákova kopce nebo se procházet sítí lesních cest v okolí rozlehlého rybníku Krejcar.
Život se teď naplno vrací i do Slavické obory nedaleko Nasavrk, která byla celou zimu pro návštěvníky uzavřena. Obora s chovem jelení zvěře se obvykle uzavírá také ve vymezeném období na jaře, to aby tu nikdo nerušil laně a jejich mláďata. Zákaz zde ovšem nikdy neplatí absolutně. Po dobu jeho trvání se sice nesmí vstupovat do volného terénu, avšak hlavní průchozí cesty zůstávají nadále přístupné. Procházky je zde navíc možné absolvovat i s kočárkem, neboť povrch hlavních cest tu je zpevněný asfaltem.
Na návštěvníky se samozřejmě těší také provozovatelé nejrůznějších památkových objektů, mezi něž patří například slatiňanský zámek, skanzen na Veselém Kopci, hlinecká městská památková rezervace Betlém, keltský skanzen v Nasavrkách, zřícenina hradu Lichnice, Berlova vápenka v Třemošnici, slatiňanská Švýcárna, zřícenina hradu Košumberk v Luži, Muzeum barokních soch, Regionální muzeum a Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi, expozice Vesnice žije v areálu

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.