Přihlásit

Lidé dělají chybu, že volně pouští psy (Mostecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Most - Volně pobíhající psi mohou vyprovokovat divoké prase, které na ně poté může zaútočit. Právě k poranění psa a ohrožení ženy došlo před několika dny v areálu parku Hrabák.
"Psa jsem měla volně puštěného, v tomto parku je to dovolené," řekla Helena Herková, když popisovala nepříjemnou událost setkání s divočákem. Podle myslivců je však právě volné pobíhání psů nebezpečné. Domácí mazlíčci totiž mohou vběhnout do hustých porostů, kde je divočák schovaný a vyprovokovat ho štěkáním.
Ten pak na psa zaútočí a může jej i usmrtit nebo zranit. "Samotnému člověku bez psa nebezpečí nehrozí, divočáci se jich bojí a raději se drží v ústraní," uvedl mostecký myslivec. Paradoxně tedy na místě, kde volný pohyb psů bez vodítka umožňuje vyhláška města, hrozí nebezpečí.
V roce 2005 bylo v České republice zhruba kolem jednoho milionu kusů černé zvěře. V současné době se tento počet snižuje. Od poloviny dubna do konce července mají navíc divočáci mláďata, která chrání.

(pn)

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.