Přihlásit

Pitbul zranil bývalého šéfa výcviku armádních psů (Idnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Volně pobíhající pitbul zaútočil v sobotu večer v Liberci-Rochlicích na bývalého velitele armádní základny pro výcvik psů v Grabštejně Pavla Onodiho. Ten právě venčil svého labradora. "Pitbul měl náhubek, přesto mě i mého psa zranil," řekl Onodi.

"Způsobil nám oběma odřeniny a pohmožděniny," dodal Onodi.

Majitelka přiznala, že své zvíře nezvládá. Útok pitbula trval asi tři až čtyři minuty. Bránil jsem se kopy. Odražené zvíře se ale na mě i na mého labradora vrhalo znovu," uvedl Onodi.

Na majitelku pitbula podal trestní oznámení, případ vyšetřují liberečtí policisté. Operační důstojník ale odmítl uvést jakékoliv podrobnosti.

Kynolog a bývalý profesionální voják Josef Růžička upozornil, že pitbul má v čelistech neobyčejnou sílu. Byl vyšlechtěn z loveckých psů a sloužil i k boji s býky. Dodnes se pitbul používá při nelegálních psích zápasech.

"Pitbul bez dokonalého výcviku musí být na veřejnosti na vodítku a s košíkem, jinak může ohrozit jiné psy i lidi," upozornil Růžička.

Labrador patří také mezi lovecká plemena, je ale údajně mírné povahy. Svým pánům nosí ulovenou kořist a v severských zemích sloužil například i k záchraně topících se lidí. Labrador nedokáže při souboji pitbulovi vzdorovat.

V loňském roce zaútočili psi na lidi v Libereckém kraji vícekrát. Stafordšírský teriér prokousl v srpnu v České Lípě sval na ruce ženě, když se kryla před jeho útokem. Třiadvacetiletá majitelka zvířete byla opilá a psa nezvládla.

Poslední tragický případ útoku psa se stal tento týden v Praze, kde stafordšírský teriér způsobil své majitelce smrtelná zranění.

Přečtěte si také:

 * Staffordšírský teriér zabil svoji majitelku
 * Chovatel pitbulů: Výcvikem lze útoku psa zabránit
 * Pitbul poškodil napadenému chlapci šestinu mozku

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.