Přihlásit

Ve mstišovské oboře řádí pytláci (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do obory chodí stovky lidí, majitelé prosí o pomoc

Mstišov - Bezohledný pytlák nebo pytlácká skupina dělají starosti majitelům soukromé obory ve Mstišově na Teplicku. V místech, kam se na téměř ochočenou zvěř jezdí každý víkend dívat stovky rodičů s dětmi, už letos zabil pět zvířat.
 "Naposledy tady byl pytlák na konci března. Odnesl si mladého daňka a výstavního trofejního muflona," říká smutně Jiří Novák, syn majitelky obory s výletní restaurací.

Maso zřejmě prodávají do restaurací

"Jak přesně loví, to nevíme. Jestli třeba střílí malorážkou, tak to ani nemusí být slyšet. Byla tu policie, zakrvavené místo činu si vyfotila, ale takové případy se dokazují jen velice těžko," popsal Novák.
 Letos na jaře pytláci v oboře zastřelili ještě dva srnce a srnu. "Podle mě to maso prodávají do restaurací. Za toho velkého daňka by mohli dostat kolem 15 tisíc, za muflona kolem čtyř," vysvětlil Novák.
V oboře nyní panuje stísněná atmosféra. Návštěvníci si hned u brány mohou přečíst oznámení, že se z obory ztrácejí zvířata, a prosbu, aby majitelům obory zavolal každý, kdo si v okolí všimne něčeho podezřelého. "Bojíme se, že se pytlák ještě vrátí," vysvětluje Novák.
 Ochránit zvěř v oboře není jednoduché. "Hlídá se to špatně, protože obora má rozlohu 20 hektarů a žije tady přes padesát zvířat. Ale zvýšit bezpečnost musíme, jinak by nám tady za chvíli žádná zvířata nezbyla. Uvažujeme o elektronických a infračervených zábranách, které zaregistrují každý pohyb. To je ale drahé, amy přitom od lidí ani nevybíráme vstupné," popsal Novák.
Majitelé obory nyní zvažují, jestli vůbec budou nakupovat další zvířata. "Snad až tohle skončí a vše se vyřeší. To bychom ale toho pytláka museli chytit přímo za ruku," dodal Novák.

Policie: Nemáme žádnou stopu

Střelbou se zabývá policie v Dubí. "Případ nám byl nahlášen na začátku dubna. Bohužel přes všechna přijatá opatření nemáme kromě tohoto oznámení prozatím v rukou žádnou stopu, která by nasvědčovala tomu, že zde byl spáchán nějaký přestupek proti majetku a nebo trestný čin," sdělil teplický policejní mluvčí Václav Woska.
 Pytláci loni na podzim řádili také v chomutovském zooparku. Tehdy nakladli oka v oboře Eurosafari, kde žijí stáda muflonů, koní Převalského nebo zubrů. Ošetřovatelka našla v jednom z nich uvízlou mrtvou mufloní samici.

***

"Byla tu policie, zakrvavené místo činu si vyfotila, ale takové případy se dokazují jen velice těžko." Jiří Novák, syn majitelky

Regionální mutace Mladá fronta DNES - severní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.