Přihlásit

Šéf Hamé chce mít v oboře rezidenci (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve staré hájence u Radějova by se rekreovala jeho rodina

Radějov - Generální ředitel Hamé Babice Leoš Novotný chce zhruba sto padesát let starou hájenku v Bílých Karpatech u Radějova přebudovat na rezidenci, ve které by se jeho rodina rekreovala, bydlel by v ní správce daňčí obory a občas by sem majitelé pozvali hosty a věnovali se společně myslivosti.
 Ochráncům přírody se to však moc nelíbí a usilují o to, aby odborníci a úředníci posoudili, jestli přestavěná hájenka nebude mít špatný vliv na životní prostředí, zkrátka aby se na ni vypracoval takzvaný posudek EIA. Tento proces může nařídit kraj a má o tom rozhodnout už v nejbližších dnech.
 "Hlavní problém vidíme v tom, že přestavěná hájenka je už v podstatě rekreační středisko, které by stálo v klidové zóně, jen asi padesát metrů od přírodní rezervace Kútky a lokality, ve které rostou evropsky chráněné druhy rostlin. Hluk, světlo, větší pohyb i odběr vody mohou tuto velmi citlivou lokalitu poškodit," uvedl vedoucí Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Bílé Karpaty Jiří Němec.
CHKO se už k přestavbě hájenky vyjádřila dvakrát. Poprvé v tom smyslu, že krajinný ráz tato stavba nenaruší. "Architekt se inspiroval místními stavbami a rezidenci navrhl tak, že by tady neměla působit cize. Problém je spíš v tom, že by tady neměla být vůbec žádná stavba," uvedl Němec a dodal, že v druhém vyjádření botanička ani zoolog správy CHKO tento záměr nedoporučili a označili ho jako riskantní.
 "Můj laický názor je, že stavba, která je postavena podle nejmodernějších trendů a respektuje všechny zákony, nemůže mít vliv na životní prostředí," uvedl generální ředitel Hamé Babice Leoš Novotný.
 Obavy z přestavby hájenky mají i představitelé obce Radějov.
U hájenky je několik různě starých hospodářských objektů. Některé chce jejich majitel Leoš Novotný zbořit a postavit znovu, jiné přestavět.
 Pryč má jít například stávající stodola a původní kamenná hájovna dostane přístavbu. V severní, nejnižší části rezidence má vzniknout retenční nádrž. Zastavěné plochy tady má být téměř 1000 metrů, dvakrát více než dosud.

"Máme strach, že se obora zavře úplně"

"Chápu, že doba se změnila, že nemůžeme žít jako před sto lety. Na druhé straně máme trochu obavy, aby se hájenka nezačala komerčně využívat a obora u Radějova, která k ní patří, se úplně neuzavřela," uvedl radějovský starosta Stanislav Knitl.
 Přiznal, že by tomu chtěli Radějovští předejít, obec k tomu však nemá žádnou moc. "Můžeme se k tomu nyní vyjádřit, ale nebude to mít žádný právní dopad," dodal starosta.
 Kdyby krajští úředníci rozhodli, že hájenka má projít procesem EIA, uskutečnilo by se pak k tomuto záměru například i veřejné projednávání, na kterém by svůj názor k přestavbě hájenky řekli i zdejší obyvatelé.
"Já nevím, jak často tam budeme jezdit, jestli jednou za čtrnáct dní nebo jednou za měsíc," uvedl Leoš Novotný a upozornil, že mu přece nikdo nemůže nařizovat, jak často má pobývat ve své rekreační hájovně. Uvedl však, že i po přestavbě by hájovna měla fungovat jako dosud. "Ten rozsah činnosti, který tam nyní je, se v žádném případě nezmění," slíbil Novotný.

Vstup je čím dál těžší

Někteří obyvatelé z Radějova přiznávají, že by jim lovecká rezidence až tak nevadila. Kdyby ovšem kvůli oboře, kterou má Novotný v pronájmu, neměli tolik omezený vstup do lesa jako nyní. "Část pozemků v ní vlastní obec Radějov, město Strážnice a některé tam mají i soukromí vlastníci. Obtížně se nyní na ně dostávají. Například na počátku devadesátých let měla jedenáct přelezů, ale teď jsou tam jen dva a v takovém stavu, že starší a hmotnější lidé už nemají šanci přes ně přelézt," uvedl radějovský starosta.
 "Myslím, že v oboře lze rozvíjet turistický ruch a současně provozovat myslivost. Jen se nám zatím nedaří najít nějaký kompromis," uvedl bývalý radějovský místostarosta Stanislav Javora, který se zdejší daňčí oborou Hamé Babice také dlouho zabýval.

***

"Stavba bude podle nejmodernějších trendů a bude respektovat zákony."

Leoš Novotný

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.