Přihlásit

Nutrie v říčce Bělé by mohly narušit trmický ekosystém (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trmice
Zvláštní atrakci získali obyvatelé Trmic. V říčce Bělá se totiž rozšířily nutrie. Místní se na ně chodí dívat do parčíku naproti zdejšímu oddělení Policie České republiky. Nutrie pravděpodobně utekly ze soukromého chovu, neboť do místního ekosystému nepatří. "Už jsou tady asi čtyři, pět let. Původně byly asi čtyři," vyprávěl trmický obyvatel Jaroslav Fiala. "Dneska jich je tak patnáct. Vůbec nejsou plaché. Lidi se na ně přicházejí dívat a přikrmují je tvrdým pečivem, občas přímo z ruky," vyprávěl trmický občan Jaroslav Fiala. To by však nemuselo být zrovna rozumné, protože nutrie je třeba hostitelem pro nematodální parazity. Ty mohou ublížit i člověku, zejména druh Strongyloides myopotami, napadající lidskou pokožku. "Parazity ovšem zvířata vylučují trusem, ale i tak bych to nebezpečí nepodceňoval," vysvětloval ústecký veterinář Ondřej Mikulica, spolumajitel veterinární kliniky Mi - Vet s. r. o. "Obecně nelze doporučit kontakt s divokými zvířaty, zejména pokud jde o hlodavce," pokračoval Mikulica. "Je zde také reálné nebezpečí řady bakteriálních či virových infekcí počínaje vzteklinou, která je sice na ústupu, ale jinak je stále velmi nebezpečná." V případě nutrií ale Mikulica nejvíce poukazoval na nebezpečnou leptospirózu, tedy bakteriální žloutenku. "Zvířata bakterie vylučují močí a nakazit se lze poměrně snadno, například i dotekem. Bakterie napadá játra, ledviny a další orgány. Její průběh může být velmi rychlý a pacient v nejhorším případě může i zemřít," dodal. Nutrie říční, latinsky Myocastor coypus a známá též jako vodní krysa, je velký hlodavec, pocházející z Jižní Ameriky. U nás a jinde ve světě jej lidé chovají pro kožešinu a maso. Mnohokrát se jim podařilo z chovu uniknout. Tak se nutrie zařadila mezi invazní druhy. "Nutrie tady nemá přirozeného nepřítele, není tu původní, a proto by se tu mohla přemnožit," uvedl přírodovědec a zastupitel za Stranu zelených Karel Nepraš. "Svou přítomností blokuje část potravní nabídky v řetězci. Tím potenciálně ohrožuje druhovou pestrost původních druhů." Nutrie se živí kořeny a bylinami, potravu si vyhrabávají, případně se pasou podél břehů. Když se přemnoží, dokážou ovšem zcela spást příbřežní vegetaci i rozhrabat břehy. Například sypané hráze tím dokáží dostat do havarijního stavu.

Nutrie říční
Nutrie říční, latinsky Myocastor coypus, též vodní krysa. Pochází z Latinské Ameriky. Bývá chovaná v zajetí pro maso a kožešinu.

Foto - Z MOSTU PŘES BĚLOU. František Fiala na bělském můstku vysvětluje, že místní nutrie se rozmnožily z původních čtyř na zhruba patnáct jedinců, kteří lidem jedí i z ruky.
Foto - Deník/Janni Vorlíček

JANNI VORLÍČEK

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.