Přihlásit

K vidění jsou i trofeje, jimiž se lovci nechlubí (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlava - Na přehlídce trofejí spárkaté zvěře, která včera začala v gotickém sále jihlavské radnice, vystavili organizátoři i trofeje špatně odlovené zvěře.
 Podle velmistra řádu svatého Huberta Jana Votavy je to výjimečné a poučné. Obvykle se tím myslivci nechlubí.
 Výstavě vévodí preparovaná hlava chovného jelena - dvanácteráka, kterého ulovil střelec v honitbě Dobroutov. Měl ještě žít.
Střelec nejspíše nezvládl svou loveckou vášeň, nebo nedokázal správně určit jeho věk.
 "V oblasti Jihlavska jsou jeleni jen návštěvníky, není zde chovná oblast jelení zvěře. Stejně tak tu nemá své domovské právo ani daňčí," řekl Zdeněk Pittl z odboru životního prostředí magistrátu. Pro jelena evropského a daňka skvrnitého proto ve správním obvodu magistrátu na celkem 81 060 hektarech honiteb nebyly stanoveny minimální ani normované stavy.
 Na výstavě jsou mimo jiné také dvě kapitální trofeje muflonů. Nejvíce bodů, 211, získala trofej sedmiletého kusu, jenž byl skolen v honitbě Loučky. Návštěvníci se na výstavě podle vystavené tabulky mohou naučit věk muflonů vypočítat.
 Nejpočetnější zvěří je v 74 honitbách, kde státní správu vykonává jihlavský magistrát, srnčí. Myslivci loni skolili 448 srnců, 177 srn a 195 srnčat.
 Plán odstřelu přitom kvůli kruté zimě 2005/2006, kdy mnoho kusů uhynulo, snížili o třetinu.
 Na druhou stranu je nyní zdravotní stav zvěře dobrý, protože neduživé kusy nepřežily. "Zvěř v oblasti nestíhá ani vzteklina či jiné choroby," řekl Pittl.
 Nejvíce si myslivci užili při lovu černé zvěře. Zastřelili 910 kňourů, bachyní, lončáků a selat. Plán, 123 kusů, kvůli přemnožení černé mnohonásobně překročili.
 Na přehlídce trofejí, která skončí 21. května, se návštěvníci také dozvědí řadu zajímavostí o péči o zvěř, o lovu či myslivecké kynologii. Prohlédnout si mohou také obrazy a fotografie. Magistrát vydal k přehlídce katalog.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Českomoravská vrchovina

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.