Přihlásit

V Pardubickém kraji se přemnožila černá zvěř (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pardubice - Kvůli letošní mírné zimě se v Pardubickém kraji přemnožila černá zvěř.
 Myslivci budou muset stavy divočáků výrazně regulovat.
 "Pardubický kraj zvažuje, že odstřely finančně podpoří, podobně jako již několik let vyplácí odměny za snížení populace divočáků sousední Královéhradecký kraj," řekl krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Petr Šilar.
 "Myslivci mají velké obavy. Kvůli mírné zimě nebyla zvěř zdecimovaná, naopak divočáci mají selata, která by normálně neměli. Zvěře může být abnormálně mnoho, její stav se monitoruje a zvažujeme, zda zavedeme podobná opatření jako v Hradci," řekl Šilar.

Za odstřel divočáka je dvě stě korun

Královéhradecký kraj vyplácí 200 korun za odstřel mladých divokých prasat.
Příspěvkem chce pomoci v boji proti přemnoženým stavům divočáků na území kraje.
 Opatření podporující odstřel divočáků kraj přijal poprvé v roce 2003, do konce roku 2006 již myslivcům zaplatil za odstřel 8500 divočáků přes 1,7 milionu korun.
 "Musíme na to najít peníze v rozpočtu, protože jsme s tím nepočítali. Pokud to ale bude nezbytné, rozhodně k finančním dotacím na odstřel černé zvěře přistoupíme," uvedl Šilar.
 Pardubický kraj před několika lety nabídl myslivcům, že jim přidá peníze na pořízení odchytových zařízení na divočáky.
 Nabídky tehdy nikdo nevyužil, proto kraj peníze použil na podporu léčení spárkaté zvěře.
 Velké počty černé zvěře ničí zemědělské plodiny a pozemky. Přemnožení divočáků také může zvýšit riziko přenosu nebezpečných nakažlivých chorob, jako je svalovčitost či vzteklina.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Pardubický kraj

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.