Přihlásit

V bývalém přírodním divadle se prohánějí daňci (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Náchod - Dřív lidé chodili do přírodního divadla v Náchodě na herce, teď jim tam "hraje" sama příroda. V někdejším amfiteátru se pase stádo daňků i další spárkatá zvěř. Zchátralý, dvacet let opuštěný areál u zámku, našel nové využití jako obora.

Obora bude otevřena celoročně

Turisté i rodiny s dětmi tam mohou zajít po celý rok zdarma. Při čtvrtečním otevření obory však zvířata zůstala v podrostu. "Už dva dny je tu takový šum, že se zvěř raději schovala. Zatím je tu pět kusů daňků skvrnitých, další zvířata jsme kvůli velkému horku nemohli ještě přemístit," říkal ředitel městských lesů Josef Hašek.
Do dvouhektarové obory mohou zájemci nahlédnout z vyhlídkového můstku. Časem by zde mělo žít okolo dvaceti daňků, muflonů a jelenů Dybowského. O nich se lidé víc dozví z nových informačních tabulí.
 Zbytky přírodního divadla v oboře dosud zůstaly, protože úplná likvidace by přišla draho. Pro případné využití zůstala v oboře dolní budova s kabinami, šatnami a dalším zázemím starého divadla.

Po divadle zbyl jen nepořádek

Město dalo na vznik obory okolo 400 tisíc korun. "Vyměnili jsme oplocení, vyřezali keře, odtahali betonové lavičky. Po lidech tu zbyl obrovský nepořádek a spousta skla," řekl Vlastimil Kačer z Bělovse.
 Na oboru s daňky se v den otevření přišly podívat desítky školáků i předškoláků. Lesníci a myslivci pro ně připravili ukázku výcviku loveckých psů, povídání o stromech i myslivosti. I když děti zvířata zatím neviděly, odcházely spokojeny. "Pro městské děti je to důležité, ty často tato zvířata ani neznají. Starost o přírodu jde dnes spíš stranou, proto je to úžasný počin," míní učitelka Dana Roušarová z mateřské školky na Plhově.
 Lesy města Náchoda se kromě obory na zámku starají také o další čtyři v lese Montaci, na Americe, na Trubějově a ve Zlíči. Lidé mohou do nové obory přinést daňkům jako pamlsek třeba jablka nebo suché pečivo. "Byly snahy přírodní divadlo prodat, proto jsem velmi rád, že to dopadlo takhle a je tu obora," podotkl bývalý místostarosta Josef Řehák.

Foto popis: DAŇČÍ PAROHY. Vedoucí správy lesů města Náchoda Josef Hašek ukazuje dětem daňčí paroží.
Foto Autor - Foto - MAFA - ONDŘEJ LITTERA

Regionální mutace Mladá fronta DNES - východní Čechy (Hradec Králové)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.