Přihlásit

Ode dneška platí zákazy (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tachovsko
Ode dneška začínají platit přísná preventivní opatření kvůli hrozbě ptačí chřipky. "Chovatelé například nesmějí vystavovat drůbež, myslivci musejí chodit kontrolovat své chovy kachen a bažantnice," zmínil Václav Poláček z krajské veterinární správy. U chovatelů brojlerů, nebo krůt se předpokládá, že na prevenci budou dbát více než kdy jindy. Právě velkochovy byly napadeny ptačí chřipkou v uplynulém týdnu dvakrát a následovala drastická likvidace desetitisíců zvířat. "Chovatelé mají své povinnosti jasně dané, třeba povinnost zasíťovat větrací otvory. V podstatě bude stačit pečlivě je dodržovat," říká Poláček. Co je nyní nad rámec běžných veterinárních opatření, je sledování zdravotního stavu volně žijících ptáků.
Ptačí chřipka, která zaútočila na Orlickoústecku, a v Lednici, se může znovu vyskytnout všude tam, kde dochází k migraci pernaté zvěře.
"Na rybnících, a všude tam, kde jsou tahová shromaždiště vodní pernaté zvěře, a všechna další místa větší koncentrace tažných ptáků, především z čeledi vrubozobých," upřesnil Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.
"Sledujeme chování a zdravotní stav pernaté zvěře, kachen, labutí, a brodivých ptáků. Zatím je vše v pořádku," informoval v pátek předseda mysliveckého sdružení Lesy Staré Sedliště Josef Pojer.
V případě zjištění výrazných změn v chování těchto ptáků musí myslivci informovat příslušného pracovníka veterinární správy.
Václav Poláček upozorňuje, že v přírodě uhynulé ptáky likviduje na své náklady obec. "Ohlašovací povinnost má majitel pozemku," říká.
Celý minulý týden lidé ve větší míře upozorňovali na uhynulé ptactvo hasiče. "Ročně na území republiky uhyne pět milionů kusů ptactva. Vždycky se o ně postarali predátoři. Nyní je nutné událost nahlásit, ale jen když jde o podezřelý úhyn. Například když uprostřed rybníka plave na hladině mrtvá labuť," říká Poláček.
Poslední výskyt pro člověka smrtelného viru H5N1 byl zjištěn právě u labutě.
Pro osoby, které mohou přijít do styku s případně infikovanými ptáky, vyplývá povinnost dodržovat základní hygienické předpisy. Při manipulaci se musejí používat ochranné rukavice, sebrané ptáky je nutné uzavřít do neporušených plastových obalů (pytlů) a bezprostředně informovat veterináře.

JAROSLAV VESELÝ

Foto - Poslední obětí ptačí chřipky byla labuť, a tak veterináři doporučují všímat si pozorněji chování veškerého vodního ptactva. V případě domácích chovů, kde by třeba pekáčové husy a kachny mohly přijít do styku s divoce žijícími tvory, například na návesních rybnících, je nutná dvojnásobná opatrnost.
Foto Deník/Jaroslav Veselý

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.