Přihlásit

Ekologové a myslivci se stále hádají o plot kolem pozemku na svazích Ještědu (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Ekologové a myslivci se stále hádají o plot kolem pozemku na svazích Ještědu. Myslivci chtějí, aby oplocení lesa zmizelo. Ekologové, kterým pozemek patří, to odmítají. Plot podle nich chrání nově vysazené stromky před zvěří.

Autor
Má to být nový prales. Místo, kde porostou stromy, které svahy Ještědu pokrývaly před tisíci lety. Teď je v tamních lesích pouze smrk. Sedmihektarový pozemek s mladými sazenicemi javoru, buku a jedlí si ekologové oplotili. Narazili ale u myslivců.

Josef Rozkovec, předseda mysliveckého sdružení, Proseč pod Ještědem:
Tady jsou prostě bez ohledu na zvěř zaplotila obrovská plocha, které je překážkou pro zvěř. Zvěř má naučené chodníky, které má vyšlapané.

Autor
Zvěř je ale na Ještědu přemnožená, oponují ekologové. Bez plotu by sazenice proti ní neochránili.

Jan Korytář, Společnost přátel přírody, Liberec:
My jsme vysadili přes 5000 jedlí a tam kilometry široko, daleko žádné jedle nejsou. To by bylo pro tu zvěř tak velké lákadlo, že by to bez toho plotu opravdu nešlo.

Josef Rozkovec, předseda mysliveckého sdružení, Proseč pod Ještědem:
Pokud ta zvěř ukousne třeba vršek u buku, tak ho rozkouše, nic jiného neudělá.

Autor
Na stranu myslivců se postavil stavební úřad v Českém Dubu a nařídil plot odstranit. Ekologové se proti tomu odvolali ke krajskému úřadu. Ten ale jejich stížnost zamítl.

Jiří Langer, mluvčí, Krajský úřad Libereckého kraje:
Poněvadž bylo předáno s dvoudenním zpožděním, než umožňuje lhůta, to znamená, že je platné usnesení stavebního úřadu v Českém Dubu.

Autor
Podle kraje ale celý případ neskončil. Myslivci ve své snaze zbavit se plotu se opírají o stanovisko libereckého magistrátu, který oplocenku označil za honitbu. Tu ale krajský úřad zrušil v místě už před rokem.

Jiří Langer, mluvčí, Krajský úřad Libereckého kraje:
Přezkumné řízení se zabývá právě, zda nedošlo v rozhodnutí magistrátu města Liberce k pochybení.

Jan Korytář, Společnost přátel přírody, Liberec:
Pokud rozhodnutí vycházelo z nesprávného předpokladu, tak je potřeba to znovu otevřít.

Autor
Pokud i nové řízení dopadne tak, že se má plot odstranit, může se Společnost přátel přírody obrátit na soud.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.