Přihlásit

I chov psů podléhá trendům (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Doby, kdy si lidé kupovali psa hlavně proto, aby jim ohlídal majetek, jsou už téměř pryč. Dnes je pes také módní záležitostí a lidé jsou ochotni za neobvyklou rasu zaplatit i několik desítek tisíc korun. "Někteří chovatelé si vybírají plemeno pro chov hlavně podle toho, jestli je zrovna oblíbené," říká Vladimíra Tichá, mluvčí Českomoravské kynologické unie.

* Jaká jsou v poslední době nejoblíbenější plemena psů?

 Mezi největší stálice patří němečtí ovčáci a jezevčíci. Poslední dobou jsou oblíbení retrívři, kteří u nás byli ještě před třiceti lety neznámí. Jednoho z prvních labradorských retrívrů k nám přivezl režisér Miloš Forman pro natáčení filmu Amadeus.

* Ovlivňují chovatele při výběru plemen nějaké trendy?

 U každého je to jinak. Někteří se celý život drží jedné rasy a nechtějí se jí vzdát. Je však jasné, že nastává problém, když se jim narodí spousta štěňat, o která pak není zájem. Proto se chovatelé většinou trendům více či méně přizpůsobují.

* Jsou nějací psi, kteří byli vyšlechtěni v Česku?

 Máme dvě česká plemena, která byla uznána mezinárodní kynologickou organizací - českého fouska a českého teriéra.

* Pouze dvě plemena? To mi přijde docela málo

 Ještě tady jsou však plemena, která zatím nebyla uznána. Chodský pes, pražský krysařík nebo třeba český strakatý pes.

* Je vůbec česká kynologie v cizině známá?

 Byla jsem na výstavě v Birminghamu, kde byly na poličce vystaveny různé odborné knihy. A uprostřed těch knih - Dášenka od Karla Čapka v anglickém překladu. To mě vážně moc potěšilo. Proto si myslím, že nejvíc toho pro českou kynologii udělal právě Karel Čapek.

* Kdo si dnes nejčastěji pořizuje psa? Mladý člověk, rodina, či důchodce?

 Vlastně všichni. Největší význam má však pro rodiny s malými dětmi a pro staré osamělé lidi. Pomocí svých psů lehce navazují kontakty třeba v parku.

* Jaká rasa je ideální kmalým dětem a jaká se hodí ke starým lidem?

 S dítětem bych si dokázala představit jorkšíra. Na hlídání domu je ideální hovawart, německý ovčák, boxer nebo velký knírač. Starším lidem bych doporučila třeba mopse. Těší ho jen tak sedět a dívat se na televizi.

* Je podle vás lepší pořídit si nejdřív psa a pak dítě, nebo naopak?

 To je jedno. Je však nutné psa s dítětem seznámit. Není dobré pořídit psa současně s dítětem. Roční dítě se s malým štěnětem rádo pere. Pes má však navrch, protože má ostřejší zoubky.

* Jsou k dětem vhodnější psi, nebo feny?

 Každopádně feny. Jsou totiž celkově zvladatelnější.

* Když si budu chtít pořídit psa, mám se obrátit na chovatele, koupit ho ve zverimexu, nebo si ho vzít z útulku?

 Pro čistokrevné plemeno bych šla k chovateli. Když chcete voříška, můžete jít do útulku. Měli byste se však informovat o jeho zvycích, chování a předpokladech k výchově. Mohli byste se divit, co by z něj vyrostlo.

* Nastala doba dovolených. Jak má člověk naložit se psem, když chce odjet?

 Pro psa, který snadno mění prostředí, můžete zvolit psí hotel. Pro některé psy je však změna lidí v jejich okolí velmi stresová a ty je lepší vzít s sebou. Když už s nimi cestujete autem, je dobré pořídit přenosku. Tedy klec s velkými větracími otvory. Tam se pes bude cítit bezpečně.

* A jak se má majitel o psa starat v horkých letních dnech?

 Důležité je nezavírat psa do auta na parkovišti, nepřivazovat ho před krám na rozpálený beton a hlavně neholit psa dohola. Lidé si často myslí, že když svého huňáče oholí, tak mu tím uleví. Srst však teplo izoluje a pes bez srsti se rychleji spálí.

***

Vladimíra Tichá

Narodila se v roce 1948. Vystudovala veterinární obor na střední škole a pak na univerzitě obor speciální chovy. Má ráda všechna zvířata, ale vždy nejvíc tíhla právě ke psům. Do Českomoravské kynologické unie vstoupila v roce 1993, nyní je zde tiskovou mluvčí. Sama chová lakeland teriéry.

Foto popis: Psa dobře vyberte "Do útulku můžete jít pro voříška, pro čistokrevné plemeno k chovateli," říká kynoložka Vladimíra Tichá.
Foto Autor - Foto - MAFA - MARTIN ADAMEC

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.