Přihlásit

Lidé v oboře musí respektovat řád (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Spory s ochranáři kvůli daňčí oboře v Radějově chce její nájemce Leoš Novotný řešit kompromisem

Radějov
Bílé Karpaty jsou neprávem trochu opomíjené hory, a pokud se o nich v posledních letech píše, většinou se v článcích probírá, jak to zase jiskří kolem daňčí obory v Radějově.
 Vznikla v jednom z nejpěknějších koutů Bílých Karpat, v přírodní rezervaci Kútky proslulé loukami, na kterých od jara do podzimu kvetou vzácné orchideje. Už několik let se po nich však prochází i nádherná zvěř a vyvstává otázka, jestli jí tady není moc a její pastva orchidejím neškodí. A také jestli by do těchto míst neměli mít volnější přístup i turisté. "Jsem pro kompromis," říká nájemce obory Leoš Novotný a generální ředitel Hamé Babice.

* Co vás vůbec přivedlo do radějovské obory?

 Mám hodně koníčků, rybařinu, sport, tenis a myslivost. A když jsem se o myslivost začal víc zajímat, zjistil jsem, že v tomto středoevropském prostoru má obrovskou tradici. Za prvé v té tradici chci pokračovat a za druhé je to o přírodě. Když jdete přírodou, je nádherné vnímat všechny ty souvislosti, které se v ní odehrávají. A také mám zásadu, že když něco dělám, tak to chci dělat pořádně, poctivě.

* Ale proč jste se rozhodl provozovat myslivost právě v této oboře?

 Když jsem zjišťoval, kde bych zvěř mohl chovat, zjistil jsem, že v této republice se chov zvěře dá pořádně dělat jedině v oborách.

* V honitbě mimo oboru to nejde?

 Je to hodně komplikované, protože se tam střetává hodně zájmů a navíc rovnováha mezi lesem a zvěří se bohužel v této době posouvá spíš ve prospěch ekonomiky lesa. Stát říká, že nemůžeme mít hodně zvěře, protože dělá škodu. Navíc zvěř přechází z honitby do honitby, každá je v nájmu někoho jiného. Nedožije se toho věku, jakého by se mohla dožít, a nedosáhnete optimální sociální struktury ve stádě.

* Znal jste lesy u Radějova již z dřívějška?

 Jako že bych sem třeba chodil jako dítě? To ne, nejsem odtud. Prostě jsem hledal vhodnou oboru a objevil jsem tady tuto a v soutěži na její pronájem jsem nabídl nejlepší podmínky.

* Jak jste tady začínal?

 Obora je o intenzivním chovu, tady je daleko více zvěře než ve volné přírodě, a zvěř se proto musí přikrmovat. Koupil jsem dva traktory, přijal čtyři zaměstnance a přikrmujeme ji nyní celoročně. Ovšem aby zvěř dávala dobré výsledky, musí být i kvalitní, a tak jsem přivezl daňky z nejlepších maďarských chovů.

* Kdy a proč z vašeho pohledu začaly spory kolem obory?

 Ten střet tady začal tím, že jsem požádal orgán ochrany přírody ve Veselí nad Moravou, aby omezil vstup veřejnosti do obory v období kladení mláďat a na podzim, kdy potřebují zesílit, aby přežila zimu. To se setkalo s nepochopením místního starosty, který říkal, že by obora měla být zpřístupněna, že by tady měly být brány a cyklostezka. To je prapůvod těch střetů.

* A nemůžete se domluvit na nějakém kompromisu?

 Já chci kompromis. Že slušní lidé tady mohou chodit, ovšem musí respektovat určitá omezení. Lidé by se měli naučit, že už není socialismus, že není všechno všech. Že tady třeba nebudou jezdit cyklisté, aby se zvěř nestresovala a nedělala škody na porostech. Já chápu, že některým lidem tato omezení vadí, to ale není o Novotném, který si něco vymýšlí.

* A o čem to je? Lidé z Radějova a okolí sem chodívali odjakživa, a nyní přijdou kousek za vesnici a vidí plot a samé zákazy. Nemyslíte, že to opravdu mohou vnímat jako určité omezování? Navíc velká část obory je stále státní majetek.

 Majitelé pozemků v oboře omezeni nejsou vůbec a omezení není můj výmysl nebo nějakého lesního správce. Tady je prostě zákon o myslivosti a ten říká, jak se má hospodařit v oborách. A já, protože jsem její nájemce, musím dbát na jeho dodržování. Až bude legislativa říkat, že obory jsou přístupné a mohou v nich jezdit cyklisté nebo i motorkáři, tak s tím nic neudělám. Podívejte se na Slovensko. Tam cyklisté mohou v lesích jezdit jen po vyznačených cestách. Proč to projednal jejich parlament a podepsal prezident? Vždyť je to politický průšvih, tak proč to udělali? Asi mají důvod.

* Mluvili jsme na začátku o přírodě, o souvislostech, které v ní vnímáte. Ale obora je svým způsobem umělý zásah do přirozeného života zvěře, denně ji například krmíte...

 Ale to proboha není nějaká farma. Obora má 1 600 hektarů a zvěř se tady nechová jako nějaké prasátko ve chlívku. Když vás uvidí, tak před vámi prchá. Žije tady jako ve volné přírodě, pouze se nemůže rozptylovat dál, plot jí to nedovolí. A co se týče toho, že se tady i loví, tak bohužel tady nemáme žádné predátory, vlky a medvědy, a zvěř se musí selektovat mysliveckými zásahy. To je právo a povinnost myslivce, slovit slabého jedince a udržovat tak kvalitní chov.

* Máte už v oboře nějaký obzvlášť kvalitní kus?

 Jelena, má už 200 bodů a je už na zlatou medaili. Je to osmnácterák, vzal jsem ho jako tříletého a nyní má šest let.

* Kolik je tady nyní vůbec zvěře?

 Podle posledního sčítání letos na jaře, kdy zvěř ještě neměla přírůstky, tak tady bylo 490 kusů daňčí zvěře, přitom tento počet byl snížený z původních 720. Jelení zvěře 33 kusů, 20 kusů srnčí a 22 černé.

* Proč tady chováte hlavně daňky? Někteří lidé tvrdí, že do toho kraje nepatří?

 Pozval jsem docenta Zabloudila, nestora české myslivosti, který tady čtyři týdny chodil a měřil přírůstky travní hmoty, aby zjistil, jak je velká úživnost této obory. A zjistil, že pětasedmdesát procent zdejší dřevní a rostlinné hmoty zvěř nemůže spást. Z toho vyplývá, že současné stavy zvěře nejsou na tuto oboru nijak velké.

* Dobře, ale ptala jsem se, proč chováte intenzivně právě daňky?

 I odborníci mají různý názor na to, jaké druhy zvěře jsou u nás původní a nepůvodní. I profesoři na vysokých školách se přou, jestli ten daněk je původní zvěř pro Českou republiku, nebo není.

* Jenže tady je chráněná krajinná oblast, a je tedy namístě otázka, jestli právě daňci tady nezpůsobují větší škody než jiné druhy zvěře?

 Když ochranáři zahájili správní řízení, ve kterém tvrdili, že daňci intenzivněji ničí přírodní květenu, tak tam jen uvedli, že si to myslí. Já netvrdím, že to nedělají, ale buďme objektivní a udělejme opravdu seriózní, dlouholetý průzkum. Měl by ovšem také říct, jak tato společenstva ovlivňují nejen daňci, ale i tuhá zima, sucha, myši a další vlivy.

* Správa CHKO nedávno nechala oplotit některé plochy, aby tento průzkum provedla. Aby mohla srovnat plochy, na kterých se daňci pasou, s těmi, na které kvůli oplocení přístup nemají.

 Má logiku, aby se udělaly zkusné plochy a vedle toho oplocené, aby se to mohlo porovnat. Nechala ale oplotit i dvacet hektarů a to je metodicky špatně.

* Tvrdíte, že máte vztah k přírodě, a správa CHKO je tady proto, aby ji chránila. Proč si tedy nerozumíte?

 Spor pramení z toho, že jsou tam lidé, kteří mají klapky na očích. Objektivně nechtějí vidět souvislosti, které v přírodě jsou. Jeden je botanik a vidí jen kytičky, druhý zase vidí jen brouky. To má za důsledek, že dělají opatření, která směřují do přírody jednostranně. To jim vytýkám a říkám, pojďme to zkoumat, ale pojďme to dělat objektivně. Ať se k tomu vyjádří třeba docent Zabloudil a další kapacity. To nejsou nějací ušáci, kteří vystudovali školu jen díky tomu, že je tam strýček dostal. Mají dva roky po škole a nemají za sebou žádné vědecké práce.

* To je trochu silná káva, ale stále jsme se nedobrali toho, proč tady chováte právě ty daňky?

 Je to nádherná zvěř. Je to koníček, pochopte to. A já tady nemám jen daňky, ale i černou zvěř, srnčí, jelení zvěř. Že je ten poměr větší pro daňky, tak proto, že ta obora tak vznikla a je tak ze zákona schválená. Je jedna z největších a nejkrásnějších v republice. Já si nemyslím, že bych postupoval v rozporu s nějakými předpisy, naopak. Ta legislativa je na straně Lesů ČR, musíme stále vnímat, že je to státní honitba.

* Máte ještě nějaké jiné vysvětlení, proč to už nějakou dobu jiskří nejen mezi vámi a správou CHKO, ale i obcí Radějov, ekologickými sdruženími a turisty, kterým obora znesnadňuje pohyb v tomto malebném koutu přírody?

 I ve velké politice se dobře trefuje do velkého nepřítele. Lidem se dobře poslouchá, když se o někom známém řekne, že je to lump, který vám něco bere, ale už neřeknou, že já také něco nabízím a dávám.

* Co tedy nabízíte a dáváte?

 Že bude umožněn vstup do obory na čtyřech místech. Obora bude prostupná pět kilometrů a výstup bude jednak na slovenskou stranu, jednak na Lučinu s tím, že uděláme nějakou naučnou stezku, aby lidé viděli, co se tady odehrává. Ale pozor, lidé musí respektovat vnitřní řád, který stát se mnou jako s nájemcem udělal. Nemohou sem jezdit na kole, na motorkách, automobily. Musí se chovat pokorně k přírodě, protože tak to stát chce a já na tom samozřejmě budu trvat.

***

"Lidé by se měli naučit, že už není socialismus, že není všechno všech. Že tady třeba nebudou jezdit cyklisté, aby se zvěř nestresovala."

* Leoš Novotný

Majitel firmy Hamé Babice, která vyrábí paštiky, kečupy, masové konzervy, hotová jídla, zeleninové produkty, ovocné směsi, džemy, kompoty a bagety. Zaměstnává 2800 lidí, má roční obrat pět miliard korun. Firma má továrnu v Rusku a Rumunsku. Časopis Týden jej minulý rok zařadil mezi sto českých miliardářů. Je mu 45 let, je ženatý, syn studuje ekonomii v Anglii, dcera práva. Je zapálený myslivec, a Hamé proto provozuje honitbu Koryčany ve Zlínském kraji a oboru Radějov v Bílých Karpatech.

"Spor s CHKO pramení z toho, že jsou tam lidé, kteří mají klapky na očích. Objektivně nechtějí vidět souvislosti, které v přírodě jsou."

Foto popis: Z HAMÉ BABICE DO OBORY. Leoš Novotný si jako ředitel potravinářské firmy vede úspěšně. Jako nájemce obory v Radějově však "válčí" s ochránci přírody. Na snímku se zlínským exprimátorem Tomášem Ulehlou, převlečeným za medvěda.
Foto Autor - Foto - MAFA - JAN KARÁSEK

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.