Přihlásit

Do Hluboše míří víc návštěvníků (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pohled kastelánky

Hluboš - Expozice hlubošského zámku mohou zájemci navštívit denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin. "Po celý rok se zde navíc koná řada kulturních a společenských akcí. Ve velkém sále to jsou přednášky, koncerty, svatby a rauty, v parku se uskutečňují divadelní představení, v galerii pak výstavy," připomněla kastelánka Alena Velková.

* Jak hodnotíte dosavadní turistickou sezonu?

 Letošní sezona je vcelku uspokojivá. V první polovině roku se v areálu zámku opět natáčel televizní seriál Pojišťovna štěstí, který již od konce srpna poběží v televizi. Návštěvnost zámku je mírně vyšší než v loňském roce. Jsme také rádi, že se rozběhlo konání svatebních obřadů v hlavním sále nebo v zámeckém parku, kde jsme pro návštěvníky letos nově opravili fontánu. Na její opravu finančně přispěl Středočeský kraj.

* Zámek byl v roce 1920 letním sídlem prezidenta T. G. Masaryka. Co zde jeho působení připomíná?

 Pobyt prezidenta a jeho rodiny na Hluboši přibližuje expozice ve středním traktu zámku, kde je možné zhlédnout bývalou Masarykovu pracovnu. Ta navazuje na salonek věnovaný Charlottě Garrigue Masarykové, její rodině, životu a dílu, se zvláštním důrazem na její vztah k hudebnímu skladateli Bedřichu Smetanovi.

* Co dál návštěvníci zámku uvidí?

 Dále si mohou prohlédnout velký koncertní sál se dvěma zachovalými barokními krby a lovecký salonek s historií hlubošské myslivosti. V chodbě podél velkého sálu je zmapována historie Hluboše od 10. století až do současnosti. V horním křídle bylo otevřeno apartmá posledního majitele zámku, továrníka Josefa Kolaříka, které sestává z malé jídelny, společenského salonku, ložnice, čajové kuchyňky a šicího pokojíčku. V dolním křídle jsou zpřístupněny hostinské pokoje a na chodbě je expozice o historii hlubošského parku.

* Jak často pořádáte výstavy v Galerii TGM?

 Konají se zde od dubna do října. Obvykle každou první sobotu v měsíci pořádáme v 15 hodin vernisáž. V letošní sezoně chystáme ještě dvě fotografické výstavy. V září vystavíme snímky Jakuba Karouška, Petra Malíka a Tomáše Petrtýla a v říjnu členů Fotoklubu Hořovice. Aktuální informace o našem kulturním programu jsou na www.zamek-hlubos. unas.cz.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Čechy (střed)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.