Přihlásit

Zápisník pražského lovce: střílí se srnec, muflon a prase (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha - Na takovou hostinu by muselo navážet maso pět plně naložených avií.
 Kdyby myslivci střelili v jeden den všechnu zvěř, kterou na pražských honitbách uloví za rok, stoly by se prohýbaly pod šestnácti tunami čerstvé zvěřiny.
 Podle společnosti Interlov, která zvěřinu od pražských lovců vykupuje a prodává řezníkům a restauratérům, připadá na jednoho Čecha asi půl kila "divočiny". Pokud by se však Pražané spoléhali jen na vlastní lovná území, rozpočítáno na hlavu, zbylo by na každého pouhé deko masa.
 Pražské honitby jsou zvláštní. V tom se shodnou myslivci, ochránci přírody i správci pozemků. Od ostatních částí republiky se odlišují snad ve všech měřitelných položkách. "V Praze je nejvíce drobné zvěře v zemi, stejné je to jen v části jižní Moravy a v Polabí," říká Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty.
Rozmnožování bažantů a zajíců svědčí rozsáhlé polnosti, které už několik let nikdo neobdělává. Zatímco developeři čekají, až radnice změní územní rozhodnutí a budou moci začít stavět, vyvádějí zvířata každý rok nové potomky. "Dokonce se tu objevily koroptve. Ty se ale nestřílí, jsou chráněné," vysvětluje Jaromír Bláha z Hnutí Duha.
 Ale nepředbíhejme. Zatím jsou pražští myslivci uprostřed sezony. "Začíná jarním rozplánováním, kdy chodí myslivci po lese a sčítají každý kus, a končí zjara, ještě než dospělí vyvedou mláďata," upřesňuje Králíček.


Do lesů se vrátili pytláci a chytají polozapomenutým způsobem do ok

Nejčastěji lovci pálí po bažantech, divokých kachnách a zajících. Každý rok skončí na talíři 20 metráků srnčího a až 12 tun masa z divočáka, ať už se šípkovou, nebo se zelím.
 "V tomto měsíci se střílí srnec, muflon a divoké prase. Do konce roku se ještě budou pořádat hony na drobnou zvěř," vysvětluje lovecký pořádek ředitel Lesů hlavního města Prahy Václav Kroutil. Podle plánu by myslivci měli ještě letos ulovit tisíc bažantů, šest set kachen a čtyři stovky zajíců.
 Podle Králíčka se střelí za sezonu i několik muflonů či daňků. Jenomže pohled do "loveckého zápisníku" v Praze-východ tomu neodpovídá.
 Poslední muflon byl na Říčansku skolen před pěti lety. "Majitelé pozemků daňka, muflona nebo jelena příliš nechtějí. Je to společenské zvíře a tlupa dvaceti muflonů dokáže napáchat obrovské škody," hledá vysvětlení Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty.

Zajíce chytají i dělníci

Zároveň však nemá zvěř nikde v zemi tolik predátorů jako v Praze. Kromě lovců na ně pořádají hony psi všemožných plemen a také zahraniční dělníci ze staveb.
 "Do lesů se vrátili pytláci, kteří chytají zvěř už téměř polozapomenutým způsobem - kladením ok," podotýká Králíček. "Škodnou lišku nebo kunu loví i myslivci," připojuje Vladimír Horálek z magistrátního odboru ochrany prostředí.
 Pražský magistrát uznal 13 honiteb, které jako prstenec obepínají Prahu. Z toho osm zasahuje i do středních Čech. A v republice patří vůbec k těm nejlevnějším.
 Zatímco jinde vychází roční poplatek za užívání na deset nebo i sto tisíc korun na člena, v Praze se pohybuje na dvou třech stovkách. "Lovci tu nenajdou velké trofeje a tomu odpovídá i cena," říká Václav Kroutil z Lesů hlavního města Prahy.
 A jak se pozná, že je zrovna hon? Podle střelby. Nebo na příslušné radnici. "Veřejně se to nevyvěšuje, protože ochránci přírody by lovcům hon snadno překazili," má vysvětlení Kroutil. Do frekventovaných míst se lovci neodváží. "Třeba v oboře Hvězda provádějí řízený odstřel pracovníci magistrátu," dodává Bláha.

***

* Kolik se uloví
(za sezonu v Praze)
srnčí zvěř            100 kusů
černá zvěř              60 kusů
zajíc polní           400 kusů
bažant kohout        1000 kusů
kachna divoká         600 kusů
liška obecná          100 kusů
kuna lesní a skalní     50 kusů
mufloni, jeleni, daňci ojediněle

"V Praze je nejvíce drobné zvěře v celé zemi."
Luděk Králíček, myslivecká jednota

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Praha

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.