Přihlásit

V mysliveckém zákoně by se mohly objevit klidové zóny (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V české přírodě by se mohly v budoucnu vytvářet klidové zóny, kam by v určitých částech dne nesměli turisté. Zvířata v nich by podle ministra zemědělství v demisi Jiřího Milka mohla klidněji vyvádět svá mláďata. Pokud získá druhý kabinet Andreje Babiše důvěru od Poslanecké sněmovny, chtěl by se Milek i tomuto tématu věnovat v novele mysliveckého zákona, uvedl ministr.

Nemělo by podle něj jít o velké regiony, ale jenom o "lokality". "Jako údolí, přes které klidně může vést turistická značka, ale prostě lidé by se tam měli pohybovat jenom ve vymezeném časovém denním pásmu. V Rakousku to mají - tam když stáhnou jeleny do údolí, kde je přikrmovací obůrka, tak je tam zákaz vstupu třeba od - do," vysvětlil ministr.

Myslivci podle něj nechtějí vstup do lesa omezovat dlouhodobě. "Jde o klid v určitých časových úsecích, kdy ta zvěř klid potřebuje. Jsou to třeba přezimovačky jelenů v zimě, pak je to ta doba, kterou potřebují na kladení mláďat a třetí je bezpečnost - ale ne pro myslivce, jako spíš pro laickou veřejnost," dodal Milek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.