Přihlásit

Zemřel propagátor mysliveckých tradic Oldřich Tripes

Dne 17. dubna 2020 zemřel ve věku nedožitých 87 let známý propagátor mysliveckých tradic Oldřich Tripes z Komařic u Českých Budějovic.

Doporučeno Fotografie archiv redakce Fotografie archiv redakce

Oldřich Tripes přišel na svět 20. června 1933 v Komařicích. Byl aktivním myslivcem, mysliveckým funkcionářem, lektorem a zkušebním komisařem. Stál u zrodu jihočeské oblasti chovu daňčí zvěře Kapinos, kde vykonával funkci mysliveckého hospodáře. Do podvědomí myslivecké veřejnosti však nejvíce vstoupil jako propagátor myslivecké kultury, zvyků a tradic, organizátor přednášek a besed o myslivosti, autor rozhlasových a televizních pořadů pro myslivce, myslivecký publicista a ilustrátor. Byl členem kolektivu autorů, který připravil knihu loveckých vzpomínek Zelená láska (1998), sám napsal knihy Zelená vyznání a poznání (2011) a Tradice a zvyky české myslivosti (2012). Publikoval též v mysliveckých časopisech. Ilustroval přes 50 knih, z těch pro myslivce např. O zvěři a myslivosti (1994, 2000), Lovečtí psi (1996), Jezevčíci v myslivecké praxi (2000), Myslivecké guláše a jiné speciality (2002), Myslivecká vyznání (2006), Myslivecká čítanka (2006), Kniha české myslivecké poezie (2007). Tvořil grafiky, plakáty, letáky, gratulační a pasovací listy, čestná uznání apod.
Byl nositelem řady mysliveckých vyznamenání. Za knihu Zelená vyznání a poznání získal v roce 2011 Uměleckou cenu Českomoravské myslivecké jednoty.
V Oldřichu Tripesovi odešel další z myslivců staré školy. V zapomnění však neupadne – kdo má doma mysliveckou knihovnu a jím ilustrované knížky, bude s ním prostřednictvím jeho kreseb nadále v pomyslném kontaktu. A ti, kteří se s ním setkali osobně, budou vzpomínat na jeho přátelskou povahu, přehled a znalosti. Čest jeho památce!
Zpracováno podle knihy Myslivecký Slavín – významné osobnosti se vztahem k české myslivosti.

Redakce

Poslední změna: 18.04.2020 20:08

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.