Přihlásit

Za vábičem Jiřím Hrdličkou

Dne 15. dubna 2020 zemřel uznávaný český vábič zvěře Jiří Hrdlička z Prahy – Újezdu nad Lesy. Mnoho z našich myslivců používá vábničky Turvab, které vyráběl.

Doporučeno Za vábičem Jiřím Hrdličkou

Jiří Hrdlička se narodil 19. července 1939 v Praze. Zájem o myslivost ho přivedl na lesnickou školu do Trutnova. Po jejím absolvování nastoupil před vojenskou prezenční službou na Lesní závod Harrachov. Po vojně pracoval na Lesním závodě Brandýs nad Labem, kde vykonával nejprve funkci technika na polesí Košátky a pak vedoucího polesí Káraný. Poté působil až do odchodu do penze ve státní správě lesů.
Od mládí se zajímal o přírodu a myslivost. Seznámil se s význačným českým vábičem Aloisem Vitvarem z Vidochova u Nové Paky, který se stal jeho celoživotním vzorem. Později začal vábničky po Vitvarově vzoru sám vyrábět a po roce 1989 založil s manželkou úspěšnou firmu Turvab. V jeho nabídce byly vábničky na různé druhy zvěře a sám vyvinul vábničku na jelena siku.
Jiří Hrdlička byl vášnivý myslivec. Od mládí si pečlivě vedl deníky, do nichž zaznamenával svá pozorování zvěře a úlovky. V roce 1993 byl přijat do obnoveného Řádu sv. Huberta. Zúčastňoval se nejrůznějších mysliveckých akcí, kde napodoboval hlasy zvěře a každému zájemci ochotně vysvětlil, jak vábit. S kolegou vábičem Václavem Svobodou natočili instruktážní DVD o vábení zvěře. Na sepsání knihy o vábení si netroufal, byl příliš skromný. Podle svých slov se na to „necítil být dostatečně vzdělán…“
Čest jeho památce.
David Vaca

Poslední změna: 15.04.2020 16:33

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.