Přihlásit

Velkou šelmu, pravděpodobně vlka, srazilo auto nedaleko Turnova

Uhynulé zvíře bylo nalezeno 22. ledna nedaleko silnice I/35 poblíž Turnova. Kadáver byl odvezen na pitvu, která pomůže zjistit přesnou příčinu úhynu. Pravděpodobně se jedná o srážku s vozidlem. Odebrané vzorky poslouží k analýze DNA. Ta potvrdí, zda se skutečně jedná o vlka a z jaké pochází populace. Doprava výrazně omezuje přirozený pohyb velkých šelem. V loňském roce byli autem sraženi dva vlci – v Českém Švýcarsku a na Kaplicku, v roce 2018 jeden vlk u Mladé Boleslavi.

Zdroj fotografie ochranaprirody.cz Zdroj fotografie ochranaprirody.cz

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) převezli sraženou šelmu k podrobnému zkoumání expertům z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). „Pitva určí přesnou příčinu smrti – tou je pravděpodobně srážka s vozidlem na frekventované silnici – a odebrané vzorky podrobíme genetické analýze, aby se zjistilo, zda se skutečně jedná o vlka a z jaké populace zvíře pochází,“ vysvětluje Aleš Vorel z ČZU, který se věnuje výzkumu vlků v rámci projektu OWAD. Na analýze se budou podílet i další výzkumná pracoviště.

Doprava je limitujícím faktorem šíření velkých šelem
Vlci migrují na velké vzdálenosti a dokáží uběhnout až několik desítek kilometrů za noc – ať už při pohybu po svém teritoriu nebo při hledání nového. Kulturní krajina hustě osídlená lidmi a protkaná silnicemi pro ně však vytváří mnoho bariér.
„Doprava je jedním z podstatných faktorů, které limitují pohyb velkých savců naší krajinou. Vlk sražený u Turnova není prvním případem. Jenom v loňském roce byli sraženi dva vlci (v únoru v Českém Švýcarsku a v prosinci na Kaplicku na jihu Čech), v roce 2018 zase na dálnici D10 poblíž Mladé Boleslavi a rok předtím na dálnici D1 u Havlíčkova Brodu. Na silnicích ale nehynou jen vlci, ale i řada dalších druhů zvířat,“ konstatuje František Pelc, ředitel AOPK.

O případu byli informováni myslivci i městský úřad
„Všechny zájmové strany jsme o nálezu neprodleně informovali. S mysliveckým hospodářem příslušné honitby jsme domluvili souhlas s odvezením kadáveru k dalšímu výzkumu. Informovali jsme také oddělení životního prostředí městského úřadu ORP – Turnov, jelikož místo nálezu se nachází za hranicí chráněné krajinné oblasti Český ráj,“ doplňuje Jiří Klápště ze Správy chráněné krajinné oblasti Český ráj.
Podle tiskové zprávy Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky a projektu OWAD, 22. 1. 2020, redakce

Poslední změna: 23.01.2020 7:09

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.