Přihlásit

V Německu se podle posledního sčítání vyskytuje 105 vlčích smeček, myslivci stavy odhadují až na 1300 jedinců

V Německu se podle monitoringu federální agentury pro ochranu přírody vyskytuje 105 vlčích smeček, 25 vlčích párů a 13 teritoriálních jedinců. Německý myslivecký svaz (DJV) kritizuje, že údaje jsou zastaralé, protože nezahrnují letošní přírůstek. V předchozím monitorovacím období bylo potvrzeno 77 smeček. Přibylo také úhynů vlků na silnicích a upytlačených jedinců.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Federální agentura pro ochranu přírody (BfN) zveřejnila data z monitorování vlků v Německu za rok 2018/2019. V zemi bylo potvrzeno 105 vlčích smeček. Počet vlků se tak oproti období 2017/2018 významně zvýšil z předchozích 77 smeček. Kromě toho bylo spočítáno 25 vlčích párů a 13 teritoriálních vlků. O rok dříve bylo zaznamenáno 40 párů a 3 teritoriální jedinci. Podle německé tiskové agentury je v Německu registrováno celkem 275 dospělých vlků.

Úhynů na silnicích i případů nelegálního zabíjení vlků přibývá
„Početnost vlčí populace v Německu roste. Vlčí teritoria se nadále koncentrují ve dříve známé oblasti sahající od východního Saska po Severní moře. Kromě toho bylo poprvé možné detekovat teritoriální jedince ve čtyřech spolkových státech,“ prohlásila Beate Jessel, prezidentka BfN.
O 60 % se také zvýšil počet uhynulých jedinců. Z 99 mrtvých vlků bylo 83 zabito dopravou a devět bylo upytlačeno.

DJV předpokládá, že v Německu je vlků podstatně více
DJV údaje o výskytu vlků kritizuje. Data z monitoringu jsou starší než půl roku, a podle DJV tedy neodrážejí aktuální stav. Nezahrnují totiž potomstvo, které se narodilo během léta. Podle DJV žilo v Německu na jaře tohoto roku přibližně 1300 vlků, na jaře roku 2020 by to mohlo být až 1800 vlků.
Populace vlků v Německu prosperuje a podle názoru DJV její stavy již výrazně překračují početnost populace povolenou v jiných evropských zemích. Například ve Francii je stanoven maximální počet 500 vlků.
Podle jagderleben.de, 2. 12. 2019, redakce

Poslední změna: 02.12.2019 20:08

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.