Přihlásit

Švýcarsko: Střílení vlků rozděluje společnost

Lidé ve Švýcarsku mají sami rozhodnout, zda bude získání povolení k lovu vlka jednodušší. Referendum rozdělilo obyvatele měst a horských oblastí. Obyvatelé měst jsou zastánci ochrany vlka, horalé by uvítali mírnější režim ochrany.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Ve Švýcarsku proběhl sběr podpisů k referendu proti zákonu, který by měl usnadnit lov vlka. Za několik týdnů se sešlo 100 000 podpisů, přičemž potřeba je jen 50 000. 65 000 obyvatel se vyjádřilo proti lovu vlka. Ústřední tajemník skupiny Pro Natura Urs Leugger-Eggimann z výsledku vyvozuje, že ochrana druhů je pro obyvatelstvo důležitá.

Měšťané vlka vítají, horalé se bojí
Celkové vyhodnocení výsledků stále probíhá. Přístup obyvatel z různých oblastí však byl předem jasný jasný: obyvatelé horských kantonů, zejména Valais a Graubünden, souhlasili s mírnějším režimem ochrany vlka, stejně jako myslivci a zemědělci, kteří ve vlcích vidí konkurenci a nebezpečí. Proti preventivnímu lovu naopak bojuje levice, Zelení a environmentalisté i zástupci městských kantonů, pro které vlk ztělesňuje nedotčenou přírodu. Leugger-Eggimann uvedl: „Velmi důležité je hlavně vyslat jasný signál Bernu pro ochranu biologické rozmanitosti ze všech kantonů. Dokonce i v horách si je mnoho lidí vědomo, jak jsou šelmy důležité pro přirozenou rovnováhu."

O životě v horách rozhodnou měšťané
Situace se zákonem o myslivosti, o kterém se bude hlasovat, je podobná jako byla ve Švýcarsku již v roce 2012, kdy se rozhodovalo o chatových oblastech v horách. Tehdy městské obyvatelstvo horaly přehlasovalo a zástupci horských kantonů byli rozhořčeni, že obyvatelé měst rozhodují, jak se bude žít v horách. V případě hlasování o zákonu o myslivosti se předpokládá, že se bude situace opakovat. U referenda rozhoduje většina, i když ji představují obyvatelé měst, kam vlk ani nezabloudí.
Podle www.nzz.ch, 13. 1. 2020, redakce

Poslední změna: 15.01.2020 9:08

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.