Přihlásit

Švýcarsko: Prašivinou se nakazili i lidé

Prašivina u lišek se vyskytla ve švýcarském městě Kloten v kantonu Curych. V posledních týdnech zde bylo uloveno 25–30 „prašivých“ lišek. Nakazilo se i několik psů. Švýcarská Agentura pro ochranu životního prostředí navíc oznámila, že příznaky výskytu roztoče vykazují i dva lidé.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Při manipulaci s liškami dodržujte hygienická opatření
Veterinární lékař Armin Deutz nicméně vysvětluje: „Roztoči Sarcoptes scabiei var. vulpes se nemohou u lidí rozmnožovat. Takzvaný „falešný svrab“ u lidí proto nemá tragické následky, rychle zmizí. Člověk se nicméně může vyhnout nákaze tak, že se dotýká lišek pouze s rukavicemi, a po ulovení nepřepravuje lišky volně ve vozidle nebo v batohu.“
„Důležité je udržet psy od nakažených lišek,“ dodává Deutz. „Pokud se čtyřnohý lovecký pomocník přesto nakazí, je potřeba podstoupit léčbu u veterináře“.

„Významnějším problémem než prašivina u lišek je roztoč zákožka svrabová (Sarcoptes scabiei var. hominis), který je rozšířenější ve střední Evropě. Ten je na člověka přenosný a způsobuje svrab,“ dodal veterinář.

Podle jagderleben.de, 2. 3. 2019, redakce

Ilustrační fotografie Pixabay

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.