Přihlásit

Setrvalý pokles ceny zvěřiny v Polsku

Ještě v prosinci roku 2019 se v Polsku výkupní cena jelení zvěřiny pohybovala kolem 6 złotých za kilogram (35 Kč/kg), za zvěřinu divočáků se platilo okolo 3 zł/kg (17 Kč/kg) a za srnčí zvěřinu 12 zł/kg (70 Kč/kg). V letošním roce se počítá s poklesem cen.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Během celého loňského roku klesal export polské zvěřiny do západní Evropy a s problémy se potýkal také obchod se zvěřinou na domácím trhu. Obchodníci vidí dvě příčiny tohoto stavu. Tou hlavní je neutěšená situace s africkým morem prasat a fámy, které toto onemocnění spojují s konzumací zvěřiny. Tou druhou jsou nesrovnatelně nižší ceny za jelení zvěřinu pocházející ze Španělska a z Nového Zélandu. V lednu letošního roku klesla v Polsku cena jelení zvěřiny na 5 zł/kg (29 Kč/kg), zvěřina divočáků se vykupuje za méně než 2 zł/kg (12 Kč/kg) a obchodníci odhadují, že srnčí zvěřinu budou letos vykupovat za 9–10 zł/kg (52–58 Kč/kg). Jde o hodnoty o desítky procent nižší, než jsou optimální ceny, které by udržely polský obchod se zvěřinou na přijatelné úrovni.
Pozn. red.: Lze předpokládat, že k poklesu výkupních cen zvěřiny dojde i v České republice, jak předpověděli někteří respondenti lednové ankety Světa myslivosti.

Podle Braće Łowiecké č. 1/2020, Petr Koubek

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.