Přihlásit

Od 20. dubna lze vyřídit správní úkony v oblasti zbraní

Orgány veřejné moci a správní orgány od 20. dubna 2020 obnovují standartní úřední hodiny v rozsahu, jaký byl před vyhlášením nouzového stavu. Od tohoto dne tedy lze vyřizovat správní úkony v oblasti zbraní. Nadále bude platit omezení osobního kontaktu zaměstnanců s veřejností na nezbytně nutnou úroveň. Upřednostněn je písemný, elektronický či telefonický kontakt. Vyplývá to z Mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ze dne 9. dubna 2020.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Podle dřívějšího prohlášení Ministerstva vnitra neskončí po dobu nouzového stavu zákonem stanovené lhůty, ani platnost oprávnění vydaných dle zákona o zbraních. Doba platnosti se navyšuje o dobu trvání nouzového stavu.
Úkony, pro které zákon o zbraních stanovuje určitou lhůtu (např. pro ohlášení nabytí nebo převodu zbraně, podání žádosti o vydání nového zbrojního průkazu), je však třeba provést nejpozději do 15 dnů ode dne ukončení nouzového stavu.
Ode dne 20. dubna 2020 však již lze tyto záležitosti u příslušného útvaru policie vyřídit (nebude se jednat o předčasně učiněný úkon), přičemž je žádoucí primárně elektronická forma podání.
Registraci zbraně lze provést na základě fotografií dané zbraně, které budou příslušnému útvaru policie doručeny nejlépe e-mailem.

Podrobnosti najdete na stránkách Ministerstva vnitra České republiky.

I přes obnovení úředních hodin nadále platí omezení osobního kontaktu zaměstnanců s adresáty veřejné správy na nezbytně nutnou úroveň. Úkony podle zákona o zbraních nepatří mezi neodkladné úřední záležitosti, a proto bude převážná většina podání vyřizována až po ukončení nouzového stavu. S ohledem na zvýšená hygienická opatření je žádoucí domluvit si před návštěvou pracoviště služby pro zbraně a bezpečnostní materiál termín návštěvy.

Podle mvcr.cz, 20. 4. 2020, redakce

Poslední změna: 20.04.2020 17:20

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.