Přihlásit

Německo: První člověk byl infikován virem západonilské horečky přenášeným komáry

V Sasku došlo k nákaze člověka západonilskou horečkou. Jedná se o první případ v Německu, kdy byl vektorem viru komár. Infekce proběhne většinou bez klinických příznaků. Pouze nepatrný podíl nakažených může být ohrožen zánětem mozku. Virus z Afriky přenáší stěhovaví ptáci. Jeho dalšímu šíření zřejmě napomáhá změna klimatu.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

„Muž původem ze Saska se stal prvním člověkem, který byl nakažen virem západonilské horečky přenášeným komáry,“ uvádí tisková zpráva Institutu Roberta Kocha (RKI). Muž onemocněl zánětem mozku a byl hospitalizován v nemocnici St. Georg v Lipsku.

U 1 % nakažených způsobuje virus závažné onemocnění
Viry pocházejí z Afriky a jsou komáry přenášeny na ptáky, savce (zejména koně), ale také na lidi. „Přibližně 80 % infekcí proběhne bez příznaků. Pouze přibližně u 1 % infikovaných dochází k rozvoji meningitidy, nebo vzácněji k zánětu mozku, který může skončit i smrtí,“ varuje RKI. Virus do severních oblastí šíří stěhovaví ptáci.

Neexistuje žádná vakcína
V letech 2018 a 2019 odhalili vědci více než 70 volně žijících ptáků a ptáků ze zoologických zahrad, kteří v Německu uhynuli na infekci západonilské horečky. „Zdá se, že neobvykle teplé léto posledních dvou let způsobené změnou klimatu pomohlo k šíření viru severně od Alp,“ řekl Jonas Schmidt-Chanasit, vedoucí virové diagnostiky v Bernhard Nochte Institutu pro tropickou medicínu. RKI očekává další infekce v průběhu příštího léta. Doposud neexistuje žádná vakcína nebo specifická terapie pro člověka.
Podle jagderleben.de, 3. 10. 2019, redakce

Poslední změna: 03.10.2019 12:41

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.