Přihlásit

Německo: Novela zákona o ochraně přírody usnadňuje řešení konfliktů s vlky

V Německu byla schválena novela spolkového zákona o ochraně přírody. Podle nových předpisů bude řešení konfliktů s vlky snazší. Německý myslivecký svaz (DJV) chápe novelu jako první krok k ochraně hrází a hospodářských zvířat. Dále však bude vyžadovat schválení právních předpisů, které zajistí ochranu loveckým psům.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

„Novela zákona poskytuje jednotlivým spolkovým zemím možnost vydat vlastní předpisy pro účinnější nakládání s vlky.“

Německá federální rada dnes schválila novelu spolkového zákona o ochraně přírody: usnadnění odstřelu problematických vlků by do budoucna mělo usnadnit řešení konfliktů s šelmou. DJV vidí ve změně zákona první krok správným směrem, co se týká ochrany hrází a hospodářských zvířat. Vzhledem k dynamicky rostoucí populaci vlků v Německu musí podle DJV následovat další kroky. Dosud podle něj chyběl komplexní akční plán. DJV například požaduje vznik oblastí, kde nebudou vlci tolerováni: „Teritoriální vlci by neměli žít v blízkosti hrází nebo v městských oblastech.“ Jasné právní předpisy bude DJV vyžadovat také pro ochranu loveckých psů při lovu.

Novela zákona nyní poskytuje spolkovým zemím příležitost k vydávání vlastních předpisů pro účinnější správu vlků. Zákon také obsahuje pravidla pro účast myslivců na lovu vlků. Spolková rada také rozhodla zakázat krmení vlků a stanovila povinnost odstranit z volné přírody vlčí hybridy.
Spolková rada se rovněž usnesla na zavedení odměny za založení chovu hospodářských zvířat. DJV to vítá. Nový federální zákon o ochraně přírody vstoupí v platnost po zveřejnění ve Spolkovém věstníku.
Podle jagdverband.de, 14. 2. 2020, redakce

Poslední změna: 14.02.2020 15:04

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.