Přihlásit

První případy ptačí chřipky u volně žijících ptáků se letos objevily na jihu Čech

Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha potvrdilo vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N1 na dvou lokalitách v Jihočeském kraji. Šlo o čtyři uhynulé ptáky. Letos jsou to první čtyři potvrzené případy v ČR, kdy se nákaza prokázala u volně žijících ptáků. V ČR je teď 13 ohnisek ptačí chřipky.

Doporučeno První případy ptačí chřipky u volně žijících ptáků se letos objevily na jihu Čech Foto pixabay.com/rihaij

První lokalitou s výskytem nákazy je rybník Velký Tisý u Lomnice nad Lužnicí v okrese Jindřichův Hradec, kde byla nalezena jedna uhynulá husa a jedna volavka. Další husa vykazující příznaky ptačí chřipky, byla posléze utracena. Druhým místem jsou České Budějovice, kde byla na pravém břehu Malše pod železničním mostem nalezena jedna uhynulá kachna divoká.

Letos se jedná se o první čtyři potvrzené případy v ČR, kdy byla ptačí chřipka potvrzena u uhynulých volně žijících ptáků. V současné době Státní veterinární správa eviduje rovněž 13 ohnisek ptačí chřipky v nekomerčních malochovech. V Česku se ptačí chřipka objevila začátkem ledna po osmi měsících.

Podle SVS ČR a ČTK

Poslední změna: 30.01.2024 10:15

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.