Přihlásit

Na Doupovsku byla pozorována další kočka divoká

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) oznámily další výskyt vzácné kočky divoké v Doupovských horách na Karlovarsku. Po kocourovi Valdemarovi, kterého v lokalitě zachytila fotopast na konci května, pořídilo další monitorovací zařízení záběry druhého exempláře 4. srpna. Podle biologa Jiřího Sochora vše nasvědčuje tomu, že by se na Doupově mohla vyskytovat fungující populace této šelmy.

Fotografie VLS Fotografie VLS

Fotopast další výskyt kočky divoké zaznamenala v centrální části vojenského újezdu Hradiště v Doupovských horách. Podle Jiřího Sochora, který monitoring druhové rozmanitosti v této lokalitě pro VLS realizuje, jde pravděpodobně o samici či odrostlé mládě.
Jde již o druhý zaznamenaný výskyt v krátké době. Prvního jedince zachytila fotopast 27. května. Šlo o samce, kterému lesníci podle svátku v den záznamu dali jméno Valdemar. Místa obou záznamů jsou od sebe vzdálena asi 15 kilometrů.
„Je to skvělé, vypadá to na fungující populaci, a to je v rámci středoevropského rozměru velmi vzácné – o České republice ani nemluvím,“ uvedl Jiří Sochor.
„Doupovské hory jsou Doupovské hory, jsou z hlediska ekologické hodnoty a druhové rozmanitosti mimořádně cenným územím, přesto nás dosavadní výsledky výzkumu překvapily. Jako správci území v souvislosti s výskytem kočky divoké nemusíme přijímat žádná mimořádná opatření, protože jde o lokalitu vojenského újezdu, která je veřejně nepřístupná,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.
Šelma se živí hlodavci, což vyhovuje i lesníkům. „Myšovití hlodavci způsobují poměrně významné škody na mladých lesních porostech, především na listnatých dřevinách. Proto logicky vítáme každého predátora, jehož výskyt jejich populaci reguluje,“ doplnil ředitel Petr Král.
Podle tiskové zprávy Vojenských lesů a statků ČR, s. p., 15. 8. 2019, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.