Přihlásit

Lov vlka stál Dolní Sasko 83 000 eur, ale úspěch se zatím nedostavil

83 000 eur stál doposud spolkovou zemi Dolní Sasko neúspěšný lov vlka ze smečky v okrese Nienburg, který přeskočil plot a zabil hospodářská zvířata. Velkou část nákladů hradí „poskytovatel služeb.“ Doposud bylo fakturováno přibližně 48 200 eur. K tomu, kdo je poskytovatelem služeb, se německé ministerstvo životního prostředí nechtělo konkrétně vyjádřit.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Lov do živolovných pastí?
Poslanec Strany zelených a bývalý ministr zemědělství Christian Meyer mezitím vyjádřili předpoklad, že poskytovatelem je výrobce živolovných pastí. Do pastí budou vlci odchytávání a následně u nich bude provedena analýza DNA. Pokud se ukáže, že jedno z chycených zvířat je hledaným vlkem, může být následně zastřelen: podle Meyera je tato bezpečná identifikace naprosto nezbytná.

Vlk bude loven do konce srpna
Země žádá zabití vlka kvůli tomu, že překonal plot a zabil několik krav. Lov byl povolen koncem ledna a potrvá do 31. srpna. Zatím se však zdá, že je šelma stále naživu a pohybuje se v oblasti o rozloze přibližně 600 km2 v okrese Nienburg.

Nepřiměřené náklady
Meyer kritizuje výdaje na lov vlka jako nepřiměřené, protože jsou mnohem vyšší než kompenzační platby, které doposud země platila. Ve třech případech, kdy zvíře překonalo ploty odolné vůči vlkům a napadlo skot, poskytla země zemědělcům celkem 2 400 eur. Útok na ovce stojí kolem 430 eur, jak vyplývá z žádostí.

Vlk může být vybaven vysílačkou
Podle ministerstva stojí personál pro lov vlků zemi mnohem více: asi 31 600 eur. Mezi další položky patří například „náklady na aktivaci telemetrických obojků.“ Znamená to, že hledaný vlk byl vybaven vysílačkou? Ministerstvo se k tomu nechtělo vyjádřit.

Nejprve „Kurti“, nyní „GW717M“?
Pokud existuje vysílačka, mohlo by se hledání zvířete s oficiálním jménem „Jedinec vlka GW717m“ výrazně zrychlit. V dubnu 2016 byl s oficiálním souhlasem odstřelen vlk, protože napadl psa a neměl strach z lidí. Zvíře zvané „Kurti“ bylo vybaveno vysílačkou a mohlo být snadno lokalizováno. „Kurti“ byl první legálně zastřelený vlk v Dolním Sasku.
Podle ndr.de, 7. 8. 2019, redakce

Poslední změna: 09.08.2019 12:29

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.