Přihlásit

Hantavirus: Podceněné nebezpečí

V letošním roce bylo v Německu infikováno hantavirem více než 200 lidí. Myslivci patří do zvláště rizikové skupiny. Nejběžnějším přenašečem je norník rudý.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Většinou po něm zůstane jen trus v kazatelnách nebo loveckých chatách. Mnozí mu nevěnují pozornost, avšak představuje nebezpečí pro člověka.
Patogen se vylučuje slinami, močí a trusem a může zůstat infekční po několik dní. Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) dochází k infekci lidí prostřednictvím dýchacích cest, přímého kontaktu s poraněnou kůží nebo kousnutím. Přenos z člověka na člověka může být vyloučen.

„Začalo to bolestí zad“
Zvýšené riziko infekce hrozí zejména lidem, kteří jsou často v lese, například myslivcům nebo lesníkům. S možností nákazy je třeba počítat od dubna do září.
„Začalo to bolestí zad. Později jsem měl bolesti po celém těle,“ říká lesník Jannik Bahlinger. Poté se přidalo zvracení a únava. Nákazu potvrdil krevní test v nemocnici.

Podle Institutu Roberta Kocha se mohou objevit následující příznaky:
- vysoká horečka
- bolesti hlavy
- bolesti zad a břicha
- pokles krevního tlaku
- porucha funkce ledvin, selhání ledvin

Proveďte bezpečnostní opatření
Při jarním úklidu v revíru je třeba uklidit i kazatelny a chaty a provést ochranná opatření. Mokré mytí zabrání silnému víření prachu. RKI také doporučuje používat rukavice a ochranu dýchacích orgánů a prostor desinfikovat.

Situace v České republice
V České republice zemřel na nákazu způsobenou hantaviry profesionální myslivec z Lesní správy Lány v roce 2016. Za jeho smrt musela organizace zaplatit odškodné pozůstalé vdově. V Česku výjimečnou tragédií se zabývají i lékaři ostravského Zdravotního ústavu a vědci z Mendelovy univerzity.
Podle jagderleben. de, 27. 5. 2019

Poslední změna: 27.05.2019 20:09

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.