Přihlásit

Děti na Děčínsku objevily při hře vlčí trus

Vlčí trus objevily děti na Děčínsku, když plnily úkoly projektu Lesní svět. Podle ochránců přírody to svědčí o tom, že populace vlků v širší oblasti Národního parku České Švýcarsko a Labských pískovců nebo Lužických hor stále sílí. Vlci migrují do Čech ze sousedního Německa. ČTK to řekla vedoucí oddělení ochrany přírody Národního parku České Švýcarsko Jana Holešinská.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Vlčí trus objevily děti při plnění úkolů v soutěži vyhlášené edukačním projektem Lesní svět na Mezinárodní den lesů v malé obci na Děčínsku. Místo nálezu ale nechtěla Simona Bartošová z projektu Lesní svět upřesnit. „Domluvili jsme se tak i s ochránci přírody a nálezkyní, protože okolo toho vzniká hysterie a myslivci se pak na vlka zaměřují,“ řekla ČTK Bartošová.
V trusu byly chlupy a kosti. Děti ho našly za hranicí národního parku. „Mohu potvrdit, že šlo skutečně s největší pravděpodobností o trus vlka. Mimo struktury a obsahu exkrementů tomu napovídá i jejich délka kolem 20 centimetrů,“ řekl po zhlédnutí fotografií Radek Kříček, koordinátor Vlčích hlídek v severních Čechách z Hnutí DUHA.
Od jara 2017 registrují výskyt vlků v Českém Švýcarsku a jeho širším okolí ochránci přírody pravidelně. Za tu dobu řešili deset případů, kdy vlci napadli hospodářská zvířata a napáchali škodu především v Labských pískovcích. „Kolik přesně jich v Českém Švýcarsku žije, neumíme říci, protože jejich teritorium je širší a pohybují se mezi Českým Švýcarskem, Labskými pískovci, Lužický a Krušnými horami,“ uvedla Holešinská.
Podle ČTK, 25. 4. 2019, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.