Přihlásit

28. září: Světový den boje proti vzteklině

Světový den boje proti vzteklině (World Rabbies Day) si 28. září připomínají veterinární správy a další zainteresované organizace po celém světě. V České republice už sice není vzteklina bezprostřední hrozbou, ale stále existuje riziko opětovného zavlečení do země. Proto i nadále pokračuje monitoring nákazy, který provádí Státní veterinární správa (SVS) vyšetřováním uhynulých volně žijících zvířat (zejména lišek). Od začátku roku do konce července bylo vyšetřeno více než 2500 zvířat.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Poslední případ vztekliny v ČR byl u pozemních obratlovců zaznamenán před více než 17 lety (duben 2002) u lišky. Co se týče domácích zvířat, byla posledním nakaženým zvířetem kočka v únoru 2001. Nákazu se podařilo v ČR vymýtit díky povinnému očkování psů zavedenému již v roce 1953 a také pomocí orální vakcinace lišek, která probíhala v letech 1989 až 2009. Vzhledem k příznivé nákazové situaci uznala Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) v roce 2004 ČR za zemi prostou vztekliny.
„Z preventivních důvodů v ČR stále vyšetřujeme uhynulé a zastřelené lišky, případně další volně žijící zvířata. V posledních letech bývá vyšetřených zvířat 2000 až 3000 kusů ročně,“ uvedl Zbyněk Semerád, ústřední ředitel SVS.
Na vzteklinu jsou v ČR vyšetřováni také psíci mývalovití, kteří mohou být rovněž přenašeči onemocnění. V roce 2015 byl diagnostikován jeden pozitivní případ u netopýra večerního. Vzteklina netopýrů je však považována za specifickou variantu nákazy, proto jejím výskytem není dotčen režim státu prostého vztekliny.


Nadále platí, že všichni psi, lišky a jezevci držení v zajetí musí být ve stáří 3 až 6 měsíců očkováni a následně přeočkováni proti vzteklině. Nutné je také předvést zvíře, které napadlo člověka, k vyšetření veterinárním lékařem 1. a 5. den po poranění. Za první pololetí letošního roku soukromí veterinární lékaři nahlásili SVS vyšetření více než 1000 zvířat, která zranila člověka. Ani v jednom případě nebylo zjištěno, že by zvíře vykazovalo klinické příznaky onemocnění.
V některých evropských státech se vzteklina stále vyskytuje. Toto riziko platí také pro řadu rozvojových mimoevropských zemí, kde představují velký problém především toulaví psi. SVS také varuje před dovozy psů neznámého původu ze zemí s výskytem vztekliny. Evropská komise představila svůj cíl vymýtit vzteklinu na celém území EU do roku 2030.
Podle svscr.cz, 26. 9. 2019 a „Zprávy o činnosti v oblasti ochrany zdraví zvířat v roce 2018“, Státní veterinární správa České republiky, Informační bulletin 2/2019, redakce

Poslední změna: 27.09.2019 9:33

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.