Přihlásit

Nervózní pán - to je mínus pro psa (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bělá pod Pradědem - Každý z myslivců, kteří přijeli v sobotu se svými psy na soutěž do Bělé pod Pradědem na Jesenicku, přivezl psa s téměř absolutním čichem. Jejich barváři dokážou vystopovat vysokou nebo černou zvěř i den poté, kdy jelen či divočák zanechají stopu.
 "Barváři jsou nejlepším plemenem na dohledávání postřelené zvěře," řekl rozhodčí soutěže Rudolf Vrba. Přeloženo: barvář si poradí při hledání zvěře s přehledem i tam, kde už si žádný jiný lovecký pes neví rady.
 Už v podvečer před soutěžní sobotou chodili pořadatelé lesem a připravovali stopy. Večer před soutěží ještě vydatně sprchlo. Jiný pes by neměl šanci. Barvář si ale poradí i s tak těžkými podmínkami. Dokázala to například fena Cara Josefa Kouby.
 Trénovaný pes okamžitě ví, co se od něj čeká. Soustředěně vypátrá začátek stopy a pouští se po ní. Občas sice zaváhá, ale nepanikaří, pořád se maximálně soustředí a stopu zase najde.
 Po lese běhá při soutěži se svým pánem půl kilometru. U značky asi sto metrů od mrtvé laně majitel psa vypouští. Barvář má za úkol doběhnout k lani a upozornit na ni svého pána. Pes už ví, že svůj úkol splnil, a dočká se pochvaly. A taky slavnostní fanfáry.
 Rozhodčí Caru hodnotí velmi dobře. "Perfektní práce ve stopě," říká rozhodčí Rudolf Vrba. Cařin pán je však spokojen jen zčásti. "Nebylo to špatné, ale mohlo to být lepší," řekl Kouba. Podle něj se na Caře podepsala nervozita. "Pes hned pozná, kdy jde o trénink a kdy o soutěž, a navíc se na něj přenáší nervozita jeho pána. A já jsem byl nervózní," vysvětlil Kouba. V náročné soutěži uspělo všech devět psů, žádný nepropadl. Myslivci uznávají soutěž barvářů jako jednu z nejspravedlivějších psích soutěží. Rozhodčí totiž hodnotí psy pouze jednoho plemene. "Barvářů je navíc málo, protože je to úzce specializovaný pes. Proto mě také zlákal," podotkl účastník klání Milan Valůšek z Rudoltic v Čechách.

Foto popis: Myslivec Josef Kouba s fenkou Carou.
Foto Autor - Foto - MAFA - R. HÁNYŠ

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.