Přihlásit

Přikrmování zvěře se prodražuje kvůli vzrůstajícím cenám obilí (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chrudim
Také v říjnu pokračují myslivci v přikrmování spárkaté, zejména srnčí zvěře, jadrnými krmivy. To se ale zřejmě letos výrazně prodraží i myslivcům na Chrudimsku. Ceny obilnin jsou totiž ve srovnání s loňským rokem na přibližně dvojnásobné úrovni.
Se zdražením potravinářského a krmného obilí šplhají vzhůru i ceny takzvané obilné zadiny z čističek obilí. "Pro přikrmování srnčí a mufloní zvěře se využívá hlavně oves a ječmen. Na jeden kus srnčí zvěře v honitbě je třeba počítat skoro s jedním metrákem obilovin," uvádí tisovecký myslivec Jiří Ročňák. "Jen pro tisoveckou honitbu musíme přitom nakoupit 70 až 80 metráků," dodává Ročňák.

Nejde o málo

V honitbách evidovaných chrudimským městským úřadem činí celkové normované stavy srnčí zvěře 2700 kusů. U muflona je to asi 360 kusů. Musíme tak v tomto regionu hovořit celkově o stovkách tun krmiva," vysvětluje Ročňák. Právě nyní je ale přikrmování zvlášť důležité. Trávicí trakt zvěře je stále přizpůsobený zpracování škrobnaté jadrné potravy. Zvěř tak dokáže efektivně využít energii a přeměnit ji na životně důležité tukové zásoby. Bez těch by nepřežila zimní období. Některá myslivecká sdružení nakupují i krmné granule. Ty se prodávaly v loňském roce za cenu kolem 800 korun za metrák, a zřejmě i ony letos podraží. Jde o komplexní výživu, která obsahuje například i některé minerály a léčiva.
"Není to levné, na zdravotním stavu zvěře se takové krmení projeví výrazně dobře. Projevila se i poslední mírná zima, tam jsme naopak na krmení ještě něco ušetřili," říká Ročňák. Na zimu se přikrmuje i černá zvěř, té se přilepšuje především kukuřicí. "Náklady na přikrmování zajíců a bažantů naproti tomu velký význam nemají," uzavírá Ročňák.

Radost i starost

Z rostoucích cen obilí a krmiv mohou mít na jedné straně zemědělci radost. Za tunu potravinářského obilí dostali loni 2500 až 2800 korun.
V současnosti se ceny pohybují nad pěti tisíci korunami za tunu. Také krmné obilí zdražilo z loňských 2000 Kč na letošních přibližně 4000 korun. Jenže mnozí hospodáři nakupují krmiva pro zvířata k produkci masa.
S rostoucími náklady roste i tlak na ceny živočišné produkce. "Přes takzvaný živý pytel přitom projde až šedesát procent procent obilovin," vysvětluje Václav Kroutil, ředitel Regionální agrární komory Pardubického kraje.

--

Další informace naleznete na chrudimsky.denik.cz/krmeni

Foto - PŘIPRAVUJÍ SE NA ZIMU. Spoustu krmení zkonzumují během zimy nejen zvířata ve volné přírodě, dostatek potravy potřebují také stáda muflonů a jelenů v nasavrcké lesní oboře.

Foto - Milan Vaňkát

MAREK NEČINA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.