Přihlásit

Hrozí útok divočáků? (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chrudimský zastupitel Luboš Jelínek varuje před vstupem do městských lesů, kde jsou stáda divočáků. Jednatel společnosti Zdeněk Odvárka však tvrdí, že není důvod se černé zvěře bát.

Chrudim
Divoká prasata v českých lesích se množí jako myši, stádo se od jara dokáže zdvojnásobit. Chrudimský zastupitel Luboš Jelínek tvrdí, že jsou divočáci hrozbou pro návštěvníky městských lesů na Podhůře. "Mohou někomu ublížit," varuje. Jednatel společnosti Městské lesy Chrudim Zdeněk Odvárka předesílá, že právě toto téma je nejčastější při setkání s veřejností na Podhůře. "Je pravda, že prase je zdejší největší lesní živočich, může dosahovat i váhy přes 200 kilo. V našem okrese se loví ročně přes tisíc prasat, což je několikanásobně více než před 10 lety. Ale bát se jít kvůli tomu do lesa, je neopodstatněné," míní Odvárka. Černá zvěř je podle jeho slov velice plachá a žije nočním životem. Z člověka, jako jediného predátora, má divočák strach a snaží se mu vyhnout. "K útoku divočáka na člověka, pomineme - li kontakt postřelené zvěře s myslivcem, dochází minimálně. Vím, že jsou lidé strašeni oblíbenou historkou o bachyni chránící svá mláďata. Nepamatuji ale za posledních patnáct let, že by se něco takového na Chrudimsku přihodilo," dodává jednatel společnosti Odvárka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.