Přihlásit

Barváři skládali zkoušky v Klíně (Šumperský a jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nimrodům a jejich čtyřnohým pomocníkům patřil minulou sobotu revír Klín nad Bělou pod Pradědem na Jesenicku. Českomoravská myslivecká jednota zde pořádala předběžné zkoušky barvářů. Plemeno, do kterého patří anglický, bavorský a hanoverský barvář, je pro myslivce nepostradatelným pomocníkem. Při lovech pomáhají psi s dohledáním poraněné zvěře. Než ale získají osvědčení, čeká je i jejich pány tvrdá práce. Při zkoušce totiž musejí prokázat kromě dokonalého zvládnutí disciplíny i svůj skvělý čich. Při testu totiž nedohledávali zvěř podle pachu krve, šli po studené stopě, kterou komisaři pro každého z devíti přihlášených psů vytýčili v délce šesti set metrů. "Zastřelené jelení zvěři se odřežou spárky a s nimi šlapeme stopy," popsal princip komisař a kynologický referent pro Šumpersko a Jesenicko Rudolf Vrba. "Je to velmi náročná zkouška," dodal Vrba. Naprosto perfektně si při zkoušce vedla ani ne dvouletá Cara, kterou pro slovenského majitele trénuje Josef Kouba z Vápenné, reprezentant České republiky na mysliveckých mistrovstvích ve Francii a Německu. Cara sbírala nejvyšší body. "Máme za sebou těžkou práci. Cara byla zpočátku špatně vedená. Musel jsem ji vše odnaučit a začít znovu," řekl Kouba. Zklamaně odcházel ze zkoušky Kamil Kmínek z Heřmanovického Polomu. Jeho Dona si za stopu vysloužila dvojku, ve škole by se to rovnalo horší trojce. Po stopě se nehnala s nadšením jako jiní psi. Když konečně objevila střelenou laň, pustila se do ní. "Nejsem spokojen. Myslím, že nemá na to být dobrým barvářem. Dám jí ještě rok šanci. Když je potřeba dohledat zvěř, musí být pes perfektní. Zkrátí tím i utrpení postřelené zvěře," dodal Kmínek.

Foto - Dona svému pánovi velkou radost neudělala. Zhaslou laň vypátrala, dělala však chyby.

Foto - Cara po výcviku Josefa Kouby sbírala nejvyšší známky.

Foto - Při šoulačce museli psi dokázat, že při pochůzce v lese jsou svému pánovi rovnocenným partnerem a nemotají se mu pod nohama.

Text a Foto - Jana Tůmová, Jeseník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.