Přihlásit

Den české myslivosti se v jindřichohradecké oboře vydařil (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sobota 14. května patřila v OBOŘE u Jindřichova Hradce dětem a soutěžím. Tuto akci pořádal okresní myslivecký spolek v Jindřichově Hradci.
Již v 9 hodin začalo okresní kolo soutěže "ZLATÁ SRNČÍ TROFEJ 2011", která má již více než čtyřicetiletou tradici. Děti kroužku mladých přátel přírody a myslivosti při OMS v Jindřichově Hradci prvně odpovídaly na 100 testových otázek a pak absolvovaly kilometrovou lesní naučnou stezku OBOROU, kde musely prokázat na sedmi stanovištích znalosti v kynologii, zoologii, poznat 20 bylin, 20 dřevin, stopy zvěře, zakreslit, kde hnízdí ptáci a podle kůry sestavit názvy stromů.
V kategorii dětí 1. stupně ZŠ zvítězila Petra MATOUŠKOVÁ a v kategorii dětí 2. stupně ZŠ zvítězil Martin MIKUDA, který tak obhájil loňské prvenství. Oba jsou z Jindřichova Hradce a jako hlavní cenu vybojovali účast v celostátním kole soutěže, což je 14 denní tábor v Březové u Lopeníku (okres Uherské Hradiště).
Od 13 hodin Den české myslivosti pokračoval. Zahájen byl předáním diplomů, pohárů a cen nejlepším dětem v soutěži "ZLATÁ SRNČÍ TROFEJ". Tomu již přihlíželo kolem 150 účastníků, rodičů s dětmi.
Následovalo vyhlášení výsledků okresního kola 9. ročníku výtvarné dětské soutěže "MÉ TOULKY ZA ZVĚŘÍ", kterou také organizoval Okresní myslivecký spolek v Jindřichově Hradci. Za 20 základních škol a školek okresu bylo zasláno na 500 obrázků a koláží ve čtyřech věkových kategoriích.
V kategorii dětí ze školek si 1. místo odnesl Josef Borza z Peče s obrázkem "liška na lovu". Vkategorii dětí 6 - 8 let si za kresbu koroptve polní prvenství odnesl Vojtěch Jelínek z Dačic. V kategorii dětí 9 - 12 let, kde bylo odbornou komisí hodnoceno 230 kreseb, si prvenství za obrázek srnky odnesla Dáša Šamanová z Horní Pěny. A v nejstarší věkové kategorii si 1. místo za kresbu s názvem "pohled výra velkého", odnesl Patrik Dostál z Dačic. Celkem si ceny odneslo 14 nejlepších ve všech soutěžních kategoriích. Ceny všem soutěžícím předávali předseda OMS JUDr. Ing. Bártů a vedoucí sekce pro mládež Ing. Kupec.
Po slavnostním zahájení se rodiče s dětmi rozešli po naučné stezce OBOROU, kde si děti vyzkoušely své znalosti na stanovištích, která byla připravena pro děti soutěžící o "Zlatou srnčí trofej". Navíc si děti zastřílely na vzduchové střelnici, kde v dobových uniformách asistovali členové klubu vojenské historie SOS družstvo Kallich.
Dále u jednoho z rybníků OBORY měli své vybavení hasiči z J. Hradce, kde si děti mohly zastříkat na cíle. Kynologové OMS v J. Hradci předváděli dětem psy loveckých plemen a na závěr byla ukázka výcviku a práce policejních psů.
Po celý den hořel v OBOŘE ohýnek, a tak si děti mohly opéci na klacíku špekáček. Pro některé účastníky - zejména rodiče, byla procházka OBOROU Radouňka i vzpomínkou na minulost, protože více než 30 let byly brány 100 hektarové obory pro veřejnost uzavřeny a obora byla určena pouze k chovu černé zvěře.
A tak zejména pro pořadatele, okresní myslivecký spolek v Jindřichově Hradci, byl tento den úspěšný, a to zejména z důvodu vysoké účasti dětí s rodiči. A pro ty byla tato sobota, jako Den české myslivosti na Jindřichohradecku, určena. Díky všem.
Pavel Průša, jednatel OMS J. Hradec

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.